Situația epidemiologică din țară. A fost stabilit regim de alertă sporită în activitatea instituțiilor medico-sanitare

PTU4MCZoYXNoPTE2OGM5MTllYmU5ODNjN2UzNDViMDdlZGExZGUyMWYw.thumb
Foto: Digi24

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au anunțat că nivelul îmbolnăvirilor prin gripă, IACRS și SARI, precum și depășirea pragului epidemic, impune stabilirea unui regim de alertă sporită în activitatea instituțiilor medico-sanitare.

În acest sens, activitatea instituţiilor medico-sanitare se desfășoară în regim intens cu acordarea asistenţei medicale, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar a bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluţie severă, conform protocoalelor clinice naționale. Instituțiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamente, inclusiv preparate antivirale, consumabile și alte echipamente necesare îngrijirii medicale.

Medicamentul Tamiflu este deja în farmacii, la data de 5 februarie curent, circa 4720 de doze de Tamiflu, au fost distribuite în farmaciile din țară, care au solicitat medicamentul.

În cadrul comisiei a fost discutată situația epidemiologică prin rujeolă din țară.

Astfel, analizând dinamica în descreștere a îmbolnăvirilor de rujeolă înregistrate și anume 4 cazuri în luna decembrie 2018, 2 cazuri în luna ianuarie 2019, un caz confirmat și un caz în investigare în luna februarie, precum și datorită creșterii nivelului acoperirii vaccinale pe țară, fiind de 95%, Comisia, a stabilit anularea Codului galben pentru rujeolă la nivel național și trecerea la supravegherea acestei infecții în regim de rutină, cu condiția menținerii nivelului de vaccinare pe țară.

Amintim că, după trei ani de lipsă a cazurilor de rujeolă (2015-2017), în anul 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate 340 cazuri de rujeolă. De rujeolă au fost afectate 15 din 44 teritorii administrative ale țării, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în raioanele Ceadâr Lunga – 164, raioanele Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, mun. Chișinău – 19. În anul 2018 – 15 cazuri au fost de import din țările vecine România și Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente