Mai multe secții de votare din stânga Nistrului vor fi reamplasate: Decizia Comisiei Electorale Centrale

După aproape o oră de dispute în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost aprobată modificarea hotărârii cu privire la organizarea secțiilor de votare din stânga Nistrului. Astfel, numărul secțiilor de votare va fi păstrat, însă la recomandările Inspectoratului General de Poliție și al Biroului de Politici de Reintegrare secțiile de votare ce sunt amplasate în zona de securitate vor fi reamplasate în alte localități, pe teritoriul autorităților din Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

În acest context, secțiile de votare din municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni vor fi expuse într-o nouă formă. Potrivit noilor modificări, în circumscripția uninominală nr.47 vor fi deschise 22 de secții de votare și doar o parte din ele vor fi reamplasate în alte localități, iar în ceea ce privește circumscripția uninominală nr. 48 va fi păstrat același număr de secții de votare - 25, la fel, doar câteva dintre ele vor fi reamplasate.

Cu o remarcă a venit membrul CEC, Vadim Filipov, care a menționat că reamplasarea unora dintre secții de votare ar putea crea blocaje alegătorilor în ziua scrutinului.

În replică, președinta CEC, Alina Russu, a declarat că reamplasarea anumitor secții de votare vine după ce anterior au fost concentrate în anumite localități prin identificarea a 3 - 4 secții de votare într-o singură localitate.

„În aceste localități numărul de locuitori din zona respectivă este mai mic decât potențialul numeric al alegătorilor care ar putea să vină din Transnistria pentru a-și expune dreptul la vot”, a spus Alina Russu.

La constatările lui Filipov precum că să se încalcă legea cu privire la constituirea secțiilor de votare cu 35 de zile înainte de ziua scrutinului, Alina Russu a declarat că constituirea acestor secții sunt conform prevederilor legale.

„Conceptul acestui proiect de hotărâre rezidă din condițiile necesare favorabile pentru a nu crea careva situații conflictuale sau de provocare. Secțiile de votare vor fi reamplasate în localitățile unde autoritățile constituționale ale RM pot să-și exercite funcțiile conform legii”, a răspuns Alina Russu.

În acest sens, Filipov a venit cu două propuneri la acest proiect, ce prevede ca reamplasarea secțiilor de votare să fie la o distanță mai mică, decât celor expuse în proiect, însă ambele nu au fost susținute de membrii CEC.

UNIMEDIA amintește că pentru circumscripția uninominală nr. 47, orașele Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol vor fi organizate 22 secții de votare, iar pentru circumscripția uninominală nr. 48, orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender – 25 secții de votare.


Pub