Procuratura Generală face precizări în cazul celor doi piloți moldoveni ținuți ostatici în Afganistan

Procuratura Generală a anunțat astăzi că au existat „mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea celor doi piloți moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, din partea diferitor personaje, „care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor”.

Potrivit PG, aceste implicări erau motivate „fie de interes material, fie de a obține alte avantaje”.

Într-o declarație, instituția menționează că va investiga şi ultimele declaraţii din spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici.

„În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă”, se arată în declarație.

PG mai menționează că cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe ţări din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante, dar şi o mare discreţie.

Declarația PG survine după ce ieri președintele Igor Dodon a anunțat la o conferință de presă despre eliberarea celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan în 2015. Șeful statului a declarat că cei doi piloți au fost aduși cu avionul la Moscova, grație autorităților ruse .

Imediat după aceasta, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că autoritățile de la Chișinău au lucrat mai mult timp la acest caz și l-a acuzat că cineva a intervenit în ultimul moment, astfel încât cetățenii moldoveni au ajuns la Moscova, unde „sunt ținuți ostatici electorali”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.