Autoritățile de la Chișinău au solicitat Rusiei accesul la cei doi piloți eliberați din prizonierat în Afganistan

Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan.

Delegația formată din secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpățînă și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev, s-a deplasat de ieri în orașul Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965).

De asemenea, delegația va efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevederile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) și în special articolul 36, paragraful 1, Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

Președintele Igor Dodon a anunțat ieri la o conferință de presă despre eliberarea celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan în 2015. Șeful statului a declarat că cei doi piloți au fost aduși cu avionul la Moscova, grație autorităților ruse .

Imediat după aceasta, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că autoritățile de la Chișinău au lucrat mai mult timp la acest caz și l-a acuzat că cineva a intervenit în ultimul moment, astfel încât cetățenii moldoveni au ajuns la Moscova, unde „sunt ținuți ostatici electorali”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.