21:29:34 18.04.2024
Stiri

Un medicament, recomandat frecvent și pacienților din R. Moldova, RETRAS din farmacii: Oficial, împotriva tusei, poate provoca probleme cardiace

Social 12.02.2019 18:05 Vizualizări1996 Autor: Ziarul National
Un medicament, recomandat frecvent și pacienților din R. Moldova, RETRAS din farmacii: Oficial, împotriva tusei, poate provoca probleme cardiace


„Eurespal”, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și comprimate, a fost retras de la vânzare. Hotărârea a venit după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că a dispus retragerea începând de astăzi, 12 februarie, de pe piața Republicii Moldova a loturilor EURESPAL 2 mg/ml sirop și EURESPAL 80 mg comprimate.

Astfel, profesioniștilor din domeniul sănătății li se recomandă să oprească prescrierea sau eliberarea EURESPAL.

Potrivit unui anunț al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), producătorului acestui medicament i s-a cerut ca până la 27 februarie 2019 să introducă pe prospect noi reacții adverse printre care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

Farmaciile din România au primit, încă de ieri, o notificare urgentă care prevedea oprirea de la comercializare a acestui medicament. Atenționarea a fost emisă de către distribuitorii de medicamente, cu recomandarea de a se opri de la vânzare.

Agenţia Nnaţională pentru Medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul, a decis să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, vândut în România sub numele de Eurespal.

În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. Mai mult, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament cu Pneumorel trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md