Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Video/ Piloții moldoveni, aflați în…

Video Piloții moldoveni, aflați în captivitate în Afganistan, au fost eliberați

privesc.eu

Cei doi piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015 au fost eliberați. Anunțul a fost făcut de către șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă susținut astăzi, 11 februarie.

„Acum două zile, mi-a reușit să scoatem din captivitate cei doi piloți care se aflau în Afganistan, reținuți de talibani. (…) Pe parcursul ultimelor luni au avut loc mai multe acțiuni și două zile în urmă concetățenii noștri au fost, în sfârșit, recuperați și au fost transportați la Moscova. La moment, piloții se află în spital. Starea sănătății este destul de bună, lucrează medicii cu ei. Trei ani și jumătate ei au fost ținuți într-o groapă în pământ, nu au văzut soarele”,  a declarat Igor Dodon.

Șeful statului le-a mulțumit la final, în limba rusă, autorităților Federației Ruse. „Ceea ce nu au putut alții, voi ați făcut. Aceasta reflectă atitudinea Federației Ruse față de cetățenii R. Moldova”, a spus Dodon.

Din spusele președintelui, în decurs de maximum o săptămână, cei doi piloți vor fi aduși în țară.

La 24 noiembrie 2015, elicopterul MI-17 al companiei moldovenești  „Valan ICC” a fost doborât de rebeli în nordul Afganistanului. La bordul aeronavei se aflau 21 de persoane, dintre care trei moldoveni. Elicopterul lucra în Afganistan pentru statul american și asigura transportarea civililor pentru armata din Afganistan. Căpitanul, care era cetățean al R. Moldova a decedat, iar ceilalți doi moldoveni (Leonel Buruiană, a.n. 1982 și Mihai Crihana, a.n. 1965) au fost luați în captivitate de către talibani, în Afganistan.