Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un offshore din Ciprul de…

Un offshore din Ciprul de Nord, specializat în IT, va livra 31 de autobuze pentru Chișinău

Foto: http://tramclub.org/

Licitația de circa 80 milioane lei privind achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău a fost câştigată de compania offshore „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” din Ciprul de Nord, scrie Moldstreet.com.

Astăzi, 11 februarie, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat în cadrul ședinței operative a Primăriei că, „la 8 februarie, curent, grupul de lucru a deschis ofertele depuse în urma licitației (anunțate pentru 2 ianuarie 2019) și a desemnat câștigătorul concursului, „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, dealer-ul oficial în Republica Moldova al uzinei turcești de producere a autobuzelor „ISUZU”.

Într-un comunicat al Primăriie mun. Chișinău se arată că la evaluarea ofertelor, s-a ținut cont de parametrii tehnici și prețul unităților de transport.

Potrivit paginei de achiziţii publice „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri” Ltd a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane lei (fără TVA).

Oferta companiei „BMC Truck & Bus” din Bucureşti a fost declarată „neconformă” de către comisia de concurs, chiar dacă avea cel mai mic preţ – doar 74,23 de milioane lei. „Deocamdată nu este clar ce neconformităţi au fost depistate de către comisie, dar cel mai probabil că la mijloc a fost timpul de livrare – până la 120 de zile”, se arată în materialul publicat de Moldstreet.

Compania „BMC Truck & Bus”, care a rămas păgubaşă, a încercat anterior de câteva ori să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, dar de fiecare dată nereuşit. Ea a câştigat şi o licitaţie, care, în urma contestaţiei concurenţilor, a fost ulterior anulată de către Agenţia Naţională pe Soluţionarea Contestaţiilor.

Firma „BMC Truck & Bus” are trei asociaţi, născuţi în aceeaşi localitate din Turcia: Kilic Sinan (53.74%), Kilic Erhan (41,93%) şi Kilic Hakan (4,33%) şi anterior era unic distribuitor în România a autovehiculelor marca BMC. Din oferta BMC rezultă că firma era gata să livreze în decurs de 120 de zile, 31 de autobuze marca Procity, produse în Turcia de compania BMC.

Aceasta a devenit cunoscută în Moldova prin faptul că a livrat anul trecut cele două autospeciale de intervenție marca TOMA.

Compania câștigătoare, înregistrată în Ciprul de Nord. Fondatori de origine turcă

Şi compania ce a câştigat licitaţia are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă.

De altfel numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului „Paynet Services” SRL din R. Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online.

Mai mult citiți pe mold-street.com

 

Foto: http://tramclub.org/