PSRM a protestat la CEC: „Legea e una pentru toți”. Reacția instituției

Reprezentanții Partidului Socialiștilor au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale. Formațiunea s-a arătat nemulțumită de faptul că CEC, la ultima sa ședință, i-a aplicat o sancțiune sub formă de avertisment pentru utilizarea resurselor administrative.

Astfel, membrii şi simpatizanții PSRM adunați la manifestație au catalogat decizia CEC drept o tentativă de a scoate formațiunea din cursa electorală şi au scandat lozinci anti-guvernare.

Aceștia au venit la CEC cu pancarte pe care scria: „CEC nu e circ”, „Nu – dictaturii”, „Nu – resurselor administrative ale PDM”.

Astfel, președinta PSRM Zinaida Greceanîi a declarat că „toată lumea înțelege că majoritatea guvernamentală face tot posibilul pentru a se menține la putere”. „Partidul Socialiștilor, care este susținut de majoritatea cetățenilor țării, nu va permite ca victoria să fie furată de la popor”, a declarat ea.

Zinaida Grechanîi a mai spus că după alegerile din 24 februarie PSRM„ va face coaliție doar cu poporul”.

La rândul său, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a acuzat PDM de faptul că folosește resurse administrative în campania electorală. El a declarat că premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu trebuie sancționați pentru că nu au degrevat din funcţie în timpul campaniei electorale.

„Cerem ca atât premierul Pavel Filip, cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu, să fie pedepsiți pentru folosirea zilnică a resurselor administrative în campania electorală. Ei trebuie fie excluși din campania electorală, deoarece nu sunt degrevați din funcții”, a spus el.

PSRM a anunțat că a depus la CEC 48 de plângeri și două contestații contestaţii privind încălcarea legislației electorale și care se referă la reprezentanţii PDM şi la sateliţii săi.

Pe de altă parte, președinta CEC Alina Russu a declarat că într-o societate democratică oricine are dreptul la liberă exprimare şi opinie.

„Totodată, noi tratăm activitatea de astăzi a unui concurent electoral, înscris oficial în cursa electorală drept o strategie de campanie electorală şi nu vom comenta acţiunile respective”, a menționat ea.

Președinta CEC a mai spus că dacă cineva nu este de acord cu deciziile CEC, poate să aplice legea în vigoare şi să conteste deciziile noastre în instanţele de judecată.

Cât privește degrevarea din funcția a lui Andrian Russu și Pavel Filip, Alina Russu a spus că „preşedintele Parlamentului şi premierul nu cad sub incidenţa Articolului 13. Aliniat care prevede obligativitatea suspendării pe perioada campaniei electorale”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.