04:07:07 29.03.2024
Stiri

STUDIU // Ce-i mai bine pentru copii, să se joace în natură sau să stea pe telefon? Cum le influențează dezvoltarea interacțiunea directă și tehnologia

Știri 11.02.2019 08:30 Vizualizări996 Autor: Ziarul National
STUDIU // Ce-i mai bine pentru copii, să se joace în natură sau să stea pe telefon? Cum le influențează dezvoltarea interacțiunea directă și tehnologia  Libertatea


Copiii din ziua de azi descoperă tehnologia imediat după ce învață să meargă și să vorbească. Iar din acel moment, nu se mai dezlipesc de telefon sau de tabletă. Părinții lor au crescut altfel, cu jocuri în natură și genunchi juliți la miuțe încinse prin parcuri. Era mai bine atunci sau e mai bine acum? Care-i varianta optimă pentru dezvoltarea celor mici? Iată ce spune psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.

Sunt puțini copiii din ziua de azi care au auzit de „Lapte gros”, „Țară, țară, vrem ostași!” sau „Frunza”. Locul acestor jocuri a fost luat de console de jocuri video, telefoane, tablete ori laptopuri, care au înlocuit interacțiunea socială, directă cu cea virtuală, indirectă.

Sunt două sisteme total diferite, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Sunt puțini copiii din ziua de azi care au auzit de „Lapte gros”, „Țară, țară, vrem ostași!” sau „Frunza”. Locul acestor jocuri a fost luat de console de jocuri video, telefoane, tablete ori laptopuri, care au înlocuit interacțiunea socială, directă cu cea virtuală, indirectă. Sunt două sisteme total diferite, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Socializarea virtuală

E lesne de înțeles de ce copiii și adolescenții își petrec majoritatea timpului socializând virtual: e mai comod așa.

Nu trebuie să te deplasezi, nu este nevoie să te implici, nu consumi energie, nu trebuie să te adaptezi unor viziuni diferite și poți observa viața altora din confortul propriului cămin.

Problema e următoarea: socializarea pe internet este ca junk-food-ul, adică produce plăcere, dar nu e sănătoasă. Deși viitorul aparține tehnologiei, nici corpul uman, nici mintea nu sunt programate să fie statice, să nu aibă activitate. În trecut, oamenii luptau pentru hrană, nu apăsau pe butoane!

Un studiu efectuat de Comisia de Examinare și Supraveghere a Sănătății și Nutriției din SUA (National Health and Nutrition Examination Survey) arată că, dacă în 1999 13,9% dintre copiii americani erau obezi, în 2016, procentul supraponderalilor între 2 și 19 ani a crescut la 18,5%!

Și nu trebuie să ne amăgim cu faptul că asta se întâmplă doar peste Ocean; nu, este un fenomen mondial, iar medicii din România trag de ani buni semnalul de alarmă, spunând că și la noi în țară a crescut îngrijorător numărul de copii obezi. Și nu doar capacitățile fizice sunt afectate de înlocuirea interacțiunii reale cu cea virtuală.

Fără socializare directă, copiii nu vor învăța să comunice eficient, vor avea un vocabular limitat, pot avea probleme, mai târziu, în a recunoaște, exprima și gestiona trăiri, emoții și sentimente, în a soluționa diverse situații și a da dovadă de empatie când e nevoie.

Interacțiunea directă

Copilăria „pe stil vechi”, care presupune jocuri în natură și interacțiuni directe, are avantajul că dezvoltă la cei mici moduri de raportare, nu doar transmite informații, cum se întâmplă în lumea virtuală. Copiii nu învață doar concepte, teorie, ci își dezvoltă abilități de relaționare.

Prin expunerea la interacțiunea directă dintr-un grup, învață să facă față micilor rivalități sau disconfortului legat de simpatii ori antipatii. Iar interacțiunea cu alte stiluri de viață le va fi utilă la maturitate, când îi va ajuta să se armonizeze cu partenerul de viață, șeful de la birou șicu propriul copil.

Explorarea naturii – urcatul în copaci, scăldatul în râurile de la țară, mersul la săniuș sau în picioarele goale prin iarbă – este esențială pentru o dezvoltare a copilului într-un adult echilibrat. De aceea, tot mai mulți specialiști le recomandă părinților să-i trimită pe cei mici în vacanță undeva la țară.

Ce alegem?

Tehnologia și realitatea virtuală au devenit prea importante ca să poată fi ignorate. A nu-i permite copilului să se familiarizeze cu ele înseamnă să-i reduci sau chiar să-i anulezi șansele de a se adapta la societatea viitorului. Iar ăsta ar fi echivalentul unui eșec în viață.

Esențiale pentru dezvoltarea armonioasă sunt împăcarea celor două modalități de relaționare și găsirea unui echilibru între timpul petrecut butonând telefonul sau tableta și cel alocat interacțiunii directe, cu grupul de prieteni și cu colegii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md