Medaliile Olimpice și Paralimpice de la Tokio în 2020 vor fi turnate din deșeuri electronice

Japonia va confecționa medaliile pentru Jocurile Olimpice din 2020 din metalele prețioase extrase din deșeuri lectronice. Organizatorii Tokyo Games 2020 a decis să toarne medaliile olimpice din deșeuri electronice pentru a proteja mediul înconjurător.

Comitetul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la la Tokio din 2020 a colectat 47,5 tone de deșeuri electronice, menționează portalul The Verge.

Aceste deșeuri vor fi reciclate pentru confecționarea medaliilor olimpice. Comitetul a declarat că inițiativa a fost susținută de comunitate, companiile tehnologice și de prelucrare a metalelor prețioase și comunitatea internațională sportivă.

Cinci milioane de telefoane au fost aduse de utilizatori la punctele de colectare, în magazinele NTT DoCoMo, cât și oficiile poștale din toată Japonia. Programul de colectare va lua sfârșit pe data de 31 martie curent, iar medaliile olimpice și paralimpice vor fi prezentate deja peste câteva luni.

Organizatorii și-au pus scopul să colecteze 2700 kg de bronz, 30,3 kg de aur și 4100 kg de argint.

Ideea de a turna medaliile din metalele prețioase din utilajele electronice a apărut în 2016. Comitetul japonez a considerat că acest pas ar ajuta la creșterea nivelului de informare a oamenilor despre „deșeurile electronice“.

Anual, în Japonia se aruncă până la 650 000 tone de utilaje electronice.

De obicei, metalele prețioase pentru medalii sunt oferite orașelor care găzduiesc Jocurile de companiile de extragere a metalelor.

Doar că Japonia nu este foarte bogată în metale prețioase. În același timp, problema reciclării deșeurilor electronice, care conțin metale prețioase, este una acută.

Conform datelor companiei Nikkei, aurul și argintul, ce se conține în utilajele aruncate, constituie între 16% și 22% de pe piața internaționalä.

Din fiecare telefon se poate obține până la 15g aramă, cam 0,25g argint și 0,024g aur.

Aceste metale se conțin în componența plăcilor și contactelor, care asigură funcționarea utilajelor. În același timp, masa totală a deșeurilor electronice în Japonia a constituit în 2014, 143 tone de aur, 1,56 tone de argint și 1112 tone de cupru.

„Deșeurile“ colectate în Japonia vor fi mai mult decât suficiente pentru medalii. Pentru comparație, la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, pentru turnarea medaliilor au fost folosite 9,6 kg de aur, 1210 kg de argint și 700 kg de cupru, componentul de bază a bronzului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.