Grecia devine prima ţară care ratifică acordul de aderare la NATO al Macedoniei

După ani de zile în care s-a opus, Grecia a devenit vineri prima ţară care ratifică acordul de aderare al Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luna trecută cele două state au rezolvat un conflict vechi de zeci de ani privind numele statului fost iugoslav, relatează Reuters.

Foto: AP

Statele membre NATO au semnat acordul cu Macedonia săptămâna aceasta, la câteva zile după ce parlamentul grec a aprobat un acord între Atena şi Skopie care schimbă numele Macedoniei în Macedonia de Nord, astfel ţara balcanică a devenit al 30-lea membru al alianţei militare.

"Simt că ne-am făcut datoria noastră patriotică ... Am făcut ceea ce trebuie", a declarat Tsipras parlamentului vineri în timpul unei dezbateri aprinse.

În conformitate cu normele Alianţei NATO, statutul de membru al Macedoniei trebuie să fie ratificat de fiecare stat membru.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume, scrie mediafax.ro


Pub