Cazul lui Luca Filat: de ce a ajuns tocmai acum în atenția justiției britanice

Agenția Națională pentru pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie, National Crime Agency, a spus Europei Libere de ce a ajuns anume acum în atenția justiției britanice cazul lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Astfel, în răspunsul primit în scris de la o purtătoare de cuvânt se precizează mai întâi că acesta este un caz civil, nu unul penal, adică nu a avut loc vreun proces, ci numai audieri la tribunal.

„Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor nu poate determina momentul când are loc o audiere sau este examinat un caz în sistemul judiciar.

Punerea tuturor cazurilor pe rol este o responsabilitate și o funcție a sistemului judiciar iar scopul general este să se asigure pe cât posibil faptul că toate cazurile sunt audiate sau judecate în conformitate cu interesele justiției.

Calendarul audierilor este stabilit în întregime de tribunal și nu a existat nicio încercare de interferență în alegerile moldovene”.

O investigație a Agenției arată că Luca Filat, feciorul fostului premier, se scaldă în lux și bogăție. El închiria cu 1000 de lire sterline pe zi o vilă din Knightsbridge. La începutul acestei săptămâni, magistrații au decis să înghețe cele trei conturi bancare deținute de tânăr și să-i sechestreze circa jumătate de milion de lire sterline.

Decizia a fost luată după ce feciorul fostului premier nu a știut cum să explice de unde vin acești bani.

Articolul integral poate fi citit  AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.