Actualitate

Rusia cere americanilor să DISTRUGĂ scutul antirachetă din România

Rusia cere Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu, din România. Ministerul Apărării de la Moscova l-a convocat pe atașatul militar SUA în Rusia și i-a înmânat această cerere.

Conform Reuters, Ministerul Apărării din Rusia a cerut distrugerea sistemului de lansatoare antirachetă MK-41 de la Baza Deveselu din România, pe motiv că încalcă prevederile Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

De asemenea, rușii au mai susținut că americanii ar trebui să își distrugă și dronele, tot pe motiv că încalcă Tratatul INF.

Reuters precizează că Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe atașatul militar al Ambasadei SUA la Moscova, căruia i-a fost înmânată cererea privitor la baza de la Deveselu.

Cererea către SUA a fost prezentată și într-un video postat pe site-ul Ministerului rus al Apărării, de către purtătorul de cuvânt al instituției, Igor Konașenko.

”Ministerul Apărării al Federației Ruse invită partea americană să ia măsurile necesare pentru a reveni la respectarea strictă a prevederilor tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor MK-41 amplasate pe pământ, dezvoltate pentru a lansa rachete Tomahawk”, a spus Igor Konașenko.

Deși oficialul miliar rus nu menționează România, lansatoarele MK-41 sunt prezente pe uscat la baza de la Deveselu.

Acuzaţii lansate și în trecut
Nu este prima dată când Rusia lansează acuzații la adresa SUA în privința scutului antirachetă din România. Și în octombrie anul trecut, Vladimir Putin a susținut că americanii încalcă tratatul INF, pentru că lansatoarele de la Baza de la Deveselu ar putea fi folosite și pentru rachete ofensive, cu rază medie de acțiune.

Statele Unite au respins acuzațiile rușilor, menționând că scutul antirachetă este unul pur defensiv.

Scandal ruso-american pe Tratatul INF
Rusia s-a autosuspendat din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, după ce Statele Unite au anunțat că se vor retrage în 6 luni din acest tratat dacă Moscova nu încetează să-l încalce. Americanii susțin că rușii au dezvoltat în secret rachete cu rază medie de acțiune, violând prevederile documentului semnat în 1987. Rușii, în schimb, au negat și ei acuzațiile.

Semnat în 1987 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, Tratatul INF a prevăzut distrugerea rachetelor cu rază medie de acțiune (între 500 – 5500 de kilometri) amplasate pe uscat. Documentul adoptat de URSS și SUA a fost considerat extrem de important pentru a reduce pericolul unui conflict în Europa, în Războiul Rece, dar și în perioada ce a urmat.

observator.tv 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *