Actualitate

Cel mai agresiv cancer. Metastazează rapid. Cum îl recunoşti

Cum pot recunoaște pacienții un melanom?

Acronimul ABCD a fost conceput în 1985 pentru a ajuta pacienții să recunoască mai multe trăsături clinice ale melanomului: asimetrie (Asymmetry), margini (Borders) neregulate, variație a culorii (Color) și diametrul (Diameter) peste 6 mm. S-a observat ca modificarea in timp a unei alunițe este un semnal de alarmă care poate sugera malignitate. Având în vedere aceste considerente, experții în domeniu au recomandat adăugarea unui „E” la acronimul ABCD pentru evoluție, pentru ca această metodă de recunoaștere să-și crească sensibilitatea și specificitatea.

O altă metodă de depistare a melanomului de către pacienți este cea a diferențierii – ugly duckling. Aluniţele unei persoane au de obicei un aspect asemănător: aceeaşi formă, aceeaşi culoare, aceeaşi grosime. O leziune pigmentară poate fi considerată suspectă dacă aceasta este diferită de celelalte („răţuşca cea urâtă”). Această metodă de depistare a leziunilor pigmentare se bazează pe conceptul că melanoamele arată diferit în comparaţie cu aluniţele obişnuite.

Medicii dermatologi recomandă pacienților auto-examinarea lunară a alunitelor. Majoritatea studiilor au observat că această metodă se asociază cu diagnosticarea de melanoame mai incipiente și implicit cu mortalitate redusă. Alte studii au arătat insă că melanoamele detectate de pacienți este mai probabil să fie mai groase decât cele detectate de către medici.

www.realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *