Prinţul moştenitor din Arabia Saudită, interceptat în timp ce spunea că ar folosi „un glonţ” împotriva jurnalistului ucis, Jamal Khashoggi

Prinţul moştenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, a afirmat într-o conversaţie în 2017 că ar folosi „un glonţ" împotriva lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în octombrie, dacă acesta nu se întoarce în regat şi nu pune capăt criticii împotriva guvernului saudit, relatează New York Times.

Foto: Sky News

Conversaţia, interceptată de agenţiile americane de informaţii, este dovada cea mai amănunţită de până acum că prinţul coroanei saudite a luat în considerare uciderea lui Jamal Khashoggi cu mult înainte ca o echipă de agenţi saudiţi să-l stranguleze în consulatul saudit din Istanbul şi să-i dezmembreze corpul folosind un fierăstrău de oase.

Decesul lui Khashoggi a provocat săptămâni de indignare în întreaga lume şi între ambele partide de la Washington, unde congresmenii au cerut o investigaţie pentru stabilirea responsabililor.

Guvernul saudit a negat că tânărul moştenitor al coroanei a jucat vreun rol în crimă, iar preşedintele Trump a arătat public puţin interes în a încerca să obţină dovezi despre cine a fost responsabil.

Prinţul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit după tatăl său bolnav, regele Salman, a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite şi aliat apropiat al Casei Albe - în special al lui Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui.

Conversaţia pare să fi fost recent transcrisă şi analizată ca parte a unui efort al agenţiilor de informaţii pentru a găsi dovezi despre cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi.

Agenţia Naţională de Securitate şi alte agenţii americane de spionaj cercetează acum vocea şi conversaţiile de-a lungul anilor ale prinţului coroanei pe care ANS le interceptează şi stochează în mod obişnuit, la fel cum agenţia a făcut mult timp pentru alţi oficiali străini de top, inclusiv aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.


Pub