De ce a ajuns tocmai acum în atenția autorităților britanice cazul lui Luca Filat

Agenția Națională pentru pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie, National Crime Agency, a spus astăzi Europei Libere de ce a ajuns anume acum în atenția justiției britanice cazul lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Foto: arhivă personală

În răspunsul primit de Europa Liberă în scris de la o purtătoare de cuvânt se precizează mai întâi că acesta este un caz civil, nu unul penal, adică nu a avut loc vreun proces, ci numai audieri la tribunal. Apoi, din răspuns s-a aflat următoarele:

„Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor nu poate determina momentul când are loc o audiere sau este examinat un caz în sistemul judiciar.

Punerea tuturor cazurilor pe rol este o responsabilitate și o funcție a sistemului judiciar iar scopul general este să se asigure pe cât posibil faptul că toate cazurile sunt audiate sau judecate în conformitate cu interesele justiției.

Calendarul audierilor este stabilit în întregime de tribunal și nu a existat nicio încercare de interferență în alegerile moldovene”.

Deci, audierea cazului în justiția britanică tocmai acum, cu două săptămâni înainte de alegerile moldovene, pare o coincidență.

Dar de ce au ajuns autoritățile britanice să se ocupe de un asemenea caz? Răspunsul la această întrebare trebuie căutat într-o lege britanică adoptată în 2017 și pusă în aplicare de Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor.

Marea Britanie s-a dotat în 2017 cu o lege, „Criminal Finances Act”, care permite înghețarea conturilor din bănci și, în același an, a fost creată și posibilitatea de a se emite ordine prin care trebuie explicată sursa banilor din conturi sau cu care s-au achiziționat bunuri imobiliare, de exemplu, dar nu numai, prescurtat UWO sau Unexplained Waealth Orders.

Pentru a citi întregul articol accesați AICI.

UNIMEDIA amintește că fiul fostului premier Vlad Filat, care închiria cu 1000 de lire pe zi, apartamentul din Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline.

Potivit sursei, Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, care la moment își face studiile la Londra, a vrut să achite 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge. Din motiv că nu a putut demonstra proveniența sursei financiare, banii au fost confiscați, anunță Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie.


Pub