CEC îl atenționează pe Igor Dodon să nu se implice în campania electorală

CEC a atenționat Președinția să nu se implice în campania electorală pentru alegerile parlamentare și a avertizat PSRM pentru utilizarea resurselor administrative ale președinției.

Deciziile au fost luate, după ce Partidul Liberal și Partidul ȘOR au sesizat CEC pentru că șeful statului face transfer de imagine și susține PSRM.

În hotărârea sa, CEC a făcut referire la prevederile Codului electoral, precum și la unele hotărâri ale Curții Constituționale care îl obligă pe președintele țării să adopte un comportament politic neutru.

„Declarațiile făcute de Igor Dodon din 21 ianuarie că se abține de la campania electorală, însă într-o manieră contradictorie declară că va sprijini PSRM urmează a fi privite ca o intenție verbală de a neglija prevederile Codului electoral și deciziile CC. În același timp, prin efectuarea unei vizite în Federația Rusă, în plină campanie electorală, prin abordarea unor subiecte ce țin de programul electoral de către PSRM, organizarea unor evenimente cu participarea membrilor PSRM are loc de facto un transfer de imagine a activității președintelui în folosul PSRM”, se arată în raportul dat citirii de membrul CEC Iurie Ciocan.

Prezenta hotărâre și manualul în materie de prevenire și combatere a utilizării resurselor administrative în procesele electorale vor fi transmite Președinției pentru neadmiterea abaterilor în viitor. CEC a dispus aplicarea unei sancțiuni PSRM-ului sub formă de avertisment.

Reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a negat acuzațiile. Mai mult, PSRM a emis o declarație în care afirmă că orice încercare de a scoate din alegeri cel mai mare partid din țară va însemna nelegitimitatea alegerilor.

În același timp Partidul Liberal a declarat că nu este de acord cu sancțiunea aplicata PSRM-ului, pe care o consideră prea blândă și a anunțat că va contesta în instanță hotărârea CEC. „ Vom cere în continuare excluderea PSRM din cursa pentru încălcările menționate în contestație”, au spus liberalii.