Image-Description
Activiști britanici despre sancționarea lui Luca Filat: „Acest copil cheltuiește într-o zi mai mult decât alții într-o lună”
Politic 8 februarie 2019, 13:00 | 9628

Activiștii civici din Marea Britanie salută sancțiunea aplicată lui Luca-Vlad Filat de către autoritățile britanice și solicită anchetarea persoanelor care i-au închiriat casa și i-au vândut mașina. „Agenția Națională de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency) ar trebui să întrebe acum banca, universitatea, agentul imobiliar și dealer-ul de mașini cum au verificat această persoană suspectă și companiile sale din Insula Cayman”, scrie The Guardian.

Rachel Davies Teka, responsabila de advocacy la Transparency International, a salutat ordinul de înghețare a conturilor lui Luca Filat, scrie Anticorupție.md. „Mai multe acțiuni ca acestea împotriva unor ținte importante și puternice sunt cheia pentru a pune capăt reputației Regatului Unit ca refugiu sigur pentru bani murdari”, a spus activista.

„Acest caz scoate în evidență cât de expuși sunt angajații britanici în fața acestei bogății suspecte. Denunțarea acestei activități la poliție este foarte importantă. Sectorul privat este prima linie de apărare împotriva averii corupte, care intră în Marea Britanie. Vigilența și cooperarea deplină sunt necesare pentru a contracara această amenințare”, a adăugat reprezentanta Transparency International.

Ava Lee, lider în lupta împotriva corupției la Global Witness, a solicitat Agenției Naționale de Combatere a Criminalității Organizate să investigheze entitățile britanice care au primit plăți de la Luca.

„Acest copil este fiul unui fost prim-ministru condamnat pentru abuz de putere într-un scandal de miliarde de dolari. El conduce un Bentley și închiriază un penthouse, pentru care plătește mai mult pentru o zi decât majoritatea studenților pentru o lună”, a spus Lee.

„Agenția Națională de Criminalitate ar trebui să întrebe acum banca, universitatea, agentul imobiliar și dealer-ul de mașini cum au verificat această persoană suspectă și companiile sale din Insula Cayman”, a adăugat Ava Lee.

Amintim că Luca Filat, de 22 de ani, fiul fostului premier Vladimir Filat, care închiria, cu 1.000 de lire pe zi, un apartament din Knightsbridge, un centru rezidențial din vestul Londrei, situat la sud de Hyde Park, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline autorităților britanice, se menționează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate a Marii Britanii.

Opinia ta contează. Comentează!