Tibi Uşeriu, nevoit să renunţe la cursă
Externe 8 februarie 2019, 17:42 | 1055

După ce a parcurs aproape 100 de kilometri pe un ger de crapă pietrele, ultramaratonistul român Tibi Uşeriu a fost nevoit să renunţe la cursa Yukon Arctic Ultra, din cauza unor probleme de sănătate. A vrut să alerge 700 de kilometri, la temperaturi extrem de joase, pentru ca întreaga lume să afle despre un proiect românesc, cel de a amenaja Via Transilvanica. Este vorba despre un drum cu o lungime de o mie de kilometri, care va lega Drobeta Turnu Severin de Putna și va putea fi parcurs de toți pasionații de drumeții și de cicliști.

Tibi Ușeriu a câștigat trei ani la rând cel mai dur maraton din lume - 6633 Arctic Ultra. De această dată, însă, la 24 de ore de la începutul competiției Yukon Arctic Ultra, care are loc la Cercul Polar, și după ce a parcurs aproape 100 de kilometri la temperaturi care au coborât până la minus 44 de grade Celsius, el a înghețat în somn, suferind degerături de gradul trei la un picior. A fost internat într-un spital din Canada, unde se află și în prezent.

Tibi Ușeriu, care este ambasadorul proiectului Via Transilvanica, se înscrisese la Youkon Arctic Ultra pentru ca întreaga lume să afle despre acest traseu turistic al României.

Proiectul „Via Transilvanica, drumul care unește românii”, este implementat de Asociația Tășuleasa Social din judeţul Bistrița-Năsăud, condusă de către fratele ultramaratonistului Tibi Ușeriu, Alin. Când va fi gata, Via Transilvanica va porni de la Drobeta Turnu Severin, adică de la Dunăre, pe unde regele Carol I a intrat pentru prima dată în țară, va străbate Transilvania și va ajunge până la Putna, în Bucovina, unde se află mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Drumul va avea în jur de o mie de kilometri și va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. El va putea fi parcurs în totalitate, în mai multe săptămâni, sau pe bucăți, în câteva zile, după puterea și dorința fiecărui călător. Turiștii vor avea acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale despre zonele prin care vor trece. Peste o mie de oameni, dar şi companii, au făcut deja donaţii pentru amenajarea traseului, alţii au făcut voluntariat, au montat borne sau au oferit locuri de cazare. Lucrările, care au fost lansate în Anul Centenarului, vor costa peste un milion de euro, spun organizatorii, care sunt convinși însă că banii se vor strânge, pentru că este vorba despre un proiect pentru țară, care va aduce profit pe termen lung. Amintim că aceeaşi Asociație „Tășuleasa Social” a desfăşurat campania „Camionul de Crăciun în Basarabia”. Pentru al doilea an consecutiv, organizația a colectat şi a oferit daruri mai multor copii din raionul Glodeni.

Opinia ta contează. Comentează!