Vor să voteze și cu acte expirate
Politic 8 februarie 2019, 19:32 | 2111

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a lansat un apel public, prin care a cerut Comisiei Electorale Centrale să ia decizia de a permite cetățenilor din ţară și de peste hotare să voteze cu acte de identitate expirate. Reprezentanţii coaliţiei invocă mai multe argumente, inclusiv faptul că diasporei i s-au creat aşteptări false şi nu a fost informată din timp că practica votării cu documente expirate va fi stopată.

Reprezentanţii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte atrag atenţia că la scrutinul parlamentar anticipat din 2010, dar şi la cel din 2014 şi la alegerile prezidenţiale din 2016, Comisia Electorală Centrală le-a permis cetățenilor moldoveni aflaţi în străinătate să voteze în baza pașapoartelor expirate.

Membrii Coaliţiei Civice mai notează că, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în anul 2014 erau aproximativ 240 de mii de cetățeni moldoveni cu pașapoarte expirate, iar în 2016, la alegerile prezidențiale, numărul acestora aproape că s-a dublat, fiind de peste 400 de mii.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că decizia Curții Constituționale, prin care a fost respinsă sesizarea Avocatului Poporului privind votul cu acte expirate, nu este un impediment legal pentru Comisia Electorală Centrală, deoarece Curtea nu ar fi luat în considerare o serie de argumente.

Iar cel mai grav ar fi că autorităţile nu au lansat campanii de informare pentru cetăţenii aflaţi în străinătate, prin care să li se spună că votarea cu paşaportul expirat nu va mai fi permisă.

La finalul conferinţei, a fost lansat şi un apel pentru conaţionalii de peste hotare.

Solicitat de Jurnal TV, reprezentantul Serviciului de Presă al Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a spus că, potrivit legislaţiei, cetăţenii pot vota DOAR cu documente valabile. Iar purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale a declarat că instituţia nu comentează acuzaţiile Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Opinia ta contează. Comentează!