Cerere trimisă dintr-o instanță în alta
Social 8 februarie 2019, 20:32 | 1651

Curtea de Apel Chișinău a examinat recursul lui Veaceslav Platon cu privire la limitarea dreptului la întrevederi în închisoare cu avocații săi și a trimis dosarul în prima instanță. Procesul va fi reluat de la început, iar problema accesului va persista, spun avocații, întrucât s-a încercat intimidarea lui Platon în cazul Dialog Deschis.

Avocatul Eduard Rudenco spune că dacă anterior aveau acces de trei ori pe săptămână în penitenciar, acum acestea s-au redus la două. Însă, după ultimul avertisment către clientul lor, se tem că și acestea nu vor mai fi acceptate.

Condiția a fost ”destul de drastică!”, ar fi declarat Platon.

Apărătorul ne-a comunicat că nu-l miră aceste acțiuni, întrucât și el a fost victima atacurilor. Dacă inițial el era presat să facă mărturii false, acum spune că intimidările au ajuns la clientul său în celulă.

Avocații lui Platon ne-au spus că au făcut o solicitate către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, prin care cer ca Veaceslav Platon să fie audiat, întrucât el ar fi elementul cheie în acest caz.

Avocații ne-au comunicat că vor face publice numele persoanelor, care îi șantajează și îi obligă să facă declarații false. Solicitat pentru o reacție, procurorul de caz, Denis Rotaru, s-a arătat indignat că îl căutăm în afara orelor de muncă și nu a comentat declarațiile avocaților. Amintim că Ludmila Kozlovska și Fundația Dialog Deschis au ajuns în vizorul presei, după ce, la mijlocul lunii august trecut, anturajul PD a anunțat despre deportarea acesteia din Uniunea Europeană, la solicitarea Poloniei, pe motiv că ar avea legături cu serviciile secrete rusești. Imediat a fost lansată supoziția privind legătura între Ludmila Kozlovska și forțele antioligarhice de opoziție - Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. În scurt timp, Parlamentul a creat o comisie de anchetă, care investighează „elucidarea circumstanțelor imixtiunii Fundaţiei Dialog Deschis în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Ulterior, comisia a prezentat un raport, venind cu o serie de recomandări către instituțiile statului. Procuraturii Generale i s-a recomandat să examineze calificarea juridică a Fundației Dialog Deschis, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie