Astăzi este Ziua Internațională a Alegerilor

Astăzi este Ziua Internațională a Alegerilor. Iniţiativa de a institui o Zi mondială a alegerilor a fost lansată în 2005 la Conferinţa Globală a Oficialilor Electorali desfăşurată în Ungaria.

Foto: UNIMEDIA

Printre obiectivele Zilei Internaţionale a Alegerilor se numără: consolidarea încrederii în ireversibilitatea procesului democratic; reiterarea importanţei alegerilor ca prim criteriu al democraţiei; informarea populaţiei despre principalele realizări şi provocări legate de sistemele electorale folosite; atragerea atenţiei Parlamentului, Guvernului, politicienilor asupra rolului major pe care îl au în promovarea culturii democratice şi ridicarea ratei de participare la alegeri; informarea persoanelor care votează pentru prima dată şi a tinerilor alegători despre valorile democratice.

Amintim că în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare la data de 24 februarie curent. Deputații vor fi aleși prin sistemul de vot mix: 50 vor fi aleși prin sistemul proporțional, de pe listele de partid și 51 de deputați vor fi aleși de pe circumscripții uninominale.

În cursa electorală au fost înscrise 15 formațiuni politice.


Pub