(video) „A fost animala aia de la kebab... numai o mie de lei mi-o dat”. Discuțiile și schemele unor angajați de la Centrul de sănătate publică, reținuți de CNA

Negocieri în birou, bani în cărți sau chiar în mână, fără rețineri și chiar „prea puțini”, așa activează unii angajați ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică. Centrul Național Anticorupție a făcut publice mai multe imagini video dintr-un birou în care au fost instalate camere ascunse pentru a depista ilegalitățile unor angajați în serviciul public.

„Dar cât ați pus aici (nr. câți bani)? Că trebuie și... 1500? Nu, că eu și așa am dat informația. Mă sunați pe parcursul săptămânii astea”, zice o agajată a Centrului municipal de sănătate publică, unui client.

Într-un alt video este surprinsă o discuție dintre două angajate.

„Auzi, a venit asta și plângea că o săptămână a fost închis, o săptămână lucrează, nu lucrează, și eu îi zic: „2000 de lei”, și ea că zice că numai 500 are. Eu îi spun măcar 1000, dar ea avea doar 500 de lei. Ei, măcar atât, decât nică. Poftim, uite așa”, și imparte banii cu colega sa.

„A fost animala asta de la kebab și a dat 1000 de lei. A zis că nu poate mai mult. Îți închipui, animala?”, este o altă discuție dintre angajate.

O altă discuție are loc între angajată și o clientă.

„Fetița aia de la laborator, eu am vorbit cu ea, și ca să nu fie amendă, ca să închidă tot, ea vrea 2000 de lei. Dacă sunteți de acord. Nu va fi decizie, nu va fi nimic. 2000 de lei și s-a închis totul”, a zis direct și prompt angajata de la CSP.

Mrnționăm că 11 angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018. La această etapă, 25 de persoane sunt bănuite, iar 11 au fost deja reţinute, fiind suspectate de fapte de corupţie.

Angajații CSP sunt bănuiţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP, acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.


Pub