Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, lipsit de aproape jumătate de milion de lire sterline de autoritățile din Marea Britanie: Nu a putut dovedi proveniența banilor

Fiul fostului premier Vlad Filat, care închiria cu 1000 de lire pe zi, apartamentul din Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate a Marii Britanii.

Foto: arhivă personală

Potivit sursei, Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, care la moment își face studiile la Londra, a vrut să achite 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge. Din motiv că nu a putut demonstra proveniența sursei financiare, banii au fost confiscați, anunță Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie.

Comenzile de înghețare a celor trei conturi HSBC deținute de Vlad Luca Filat s-au efectuat în mai 2018 – în conformitate cu prevederile referitoare la pierderile introduse de legea financiară penală din 2017 – după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile ar fi putut proveni din activitatea ilegală a tatălui său.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile studentului ar fi fost finanțate prin depozite mari de la companii, cu sediile în Turcia și Insulele Cayman.

Aceeași sursă transmite că, după ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Luca Filat a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline, notează sursa citată.

Marți, la data de 5 februarie curent, la Curtea Magistraților din orașul Londra, judecătorul de sector Michael Snow a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca.

Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă a provenienței banilor, prin urmare instanța a decis înghețarea conturilor”, scrie site-ul Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie.

Deocamdată, Luca Filat nu a comentat incidentul.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. La moment, dosarul se află la CtEDO.

Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Filat pledează în continuare nevinovat.

Recent, procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, o nouă cauză penală pe numele lui Vlad Filat. Acesta este acuzat că ar fi săvârșit infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Pub