Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia Curții de Apel la…

Decizia Curții de Apel la solicitarea lui Gheorghe Petic de a fi pus în libertate, pentru a face campanie electorală

Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Gheorghe Petic prin care s-a cerut eliberarea acestuia din arest sub garanție personală, pentru a putea participa în campania electorală. Astfel, candidatul blocului ACUM cu numărul 33 în lista națională, va rămâne în arest până la 19 februarie. Avocata Angela Istrate susține că „modul în care este examinată cauza penală denotă cu certitudine că este vorba de o comandă politică”.

La 25 ianuarie, curent, cererea avocaților lui Petic de schimbare a măsurii preventive din arest în garanție personală a fost respinsă în prima instanță. La ședință, însă, nu a fost prezentat faptul că Gheorghe Petic a fost inclus în lista candidaților Blocului Electoral ACUM pe circumscripția națională,  deoarece la momentul când s-a preconizat ședința, avocații nu dețineau  informații despre lista respectivă. Încheierea primei instanțe urma să fie contestată de avocați la Curtea de Apel.

Astăzi, 7 februarie, Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Gheorghe Petic, prin care aceștia au contestat decizia primei instanțe. Deși apărătorii au prezentat în ședință hotărârea Comisie Electorale Centrale (CEC) prin care Gheorghe Petic este inclus în lista candidaților Blocului ACUM pe circumscripția națională cu numărul 33 și au invocat art. 51, alin. (4) din Codul electoral, care prevede că persoana care candidează nu poate fi reținută, arestată, urmărită penal, atât timp cât are statutul de candidat, instanța a considerat argumentele avocaților ca fiind nefondate.

„Procurorul și reprezentantul CEC-ului au susținut că norma respectivă se referă doar la persoanele care au obținut statutul de candidat și doar după obținerea acelui statut ar fi comis careva infracțiuni în flagrant. (…) Instanța a chemat din oficiu reprezentantul CEC-ului, nu a fost cererea nici a procurorului, nici a apărării, ca să-i audieze opinia. Reprezentantul CEC-ului a spus inițial că nu se poate expune, iar după ce și-a expus opinia procurorul, reprezentantul a susținut că într-adevăr este vorba despre persoanele care comit infracțiuni după obținerea calității de candidat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocata Angela Istrate.

Istrate susține că în cadrul ședinței a fost invocat precedentul lui Ilan Șor, învinuit în dosarul devalizării Băncii de Economii. În 2015 Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a participa în cursa electorală pentru postul de primar al oraşului Orhei. Totodată, a fost invocată și starea precară de sănătate a lui Gheorghe Petic, fiind prezentate concluziile medicilor din penitenciar care arată că Petic are gastrită acută. A fost invocat faptul că după patru luni urmărirea penală practic s-a finalizat cu cercetarea probelor procurorului și Gheorghe Petic nu ar putea să influențeze asupra probatoriului adus de procuror, deoarece probele sunt deja examinate. Instanța, însă, a neglijat toate argumentele apărării.

„Pe cazul Ignat persoanele pentru omucidere sunt plasate în arest la domiciliu și în libertate, iar pe cazul Petic, unde este vorba despre o infracțiune mai puțin gravă, persoana deține statut de candidat la funcția de deputat, − este necesitatea de a-l împiedica să-și facă campanie electorală. Acest fapt denotă cu certitudine că este o cauză la comandă politică”, susține Angela Istrate.

Avocata s-a plâns și pe faptul că examinarea cauzei penale are loc zi de zi: „În R. Moldova nu există nicio cauză penală, nici cauza lui Platon nu a fost examinată în fiecare zi. Ședințele sunt programate zi de zi, în pofida faptului că în luna ianuarie ne-am aflat în concediu, am invocat faptul că eu mă aflu în campanie electorală, că Adrian Cojocaru, celălalt avocat este persoana mea de încredere în campania electorală”. 

Reţinerea lui Gheorghe Petic, președintele Organizației teritoriale a Partidului Politic Platforma DA la Ungheni, a avut loc pe 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni, care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu.

Liderul partidului Platforma DA de la Ungheni pledează nevinovat și consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Gheorghe Petic s-a remarcat în ultimele luni din 2018 prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Poliției de Frontieră