09:53:03 19.04.2024
Stiri

NATO se extinde din nou: Țările aliate au semnat protocolul de aderare a unui stat, care urmează să devină al 30-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice

Știri 07.02.2019 09:01 Vizualizări1120 Autor: Ziarul National
NATO se extinde din nou: Țările aliate au semnat protocolul de aderare a unui stat, care urmează să devină al 30-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice


Ambasadorii statelor membre ale NATO și ministrul de externe Nikola Dimitrov au semnat, miercuri, un protocol de aderare prin care Republica Macedonia de Nord va deveni al 30-lea membru al Alianței după ce toate țările aliate vor ratifica documentul, marcând o nouă eră pentru integrarea euro-atlantică a Balcanilor de Vest.

Aderarea Macedoniei la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimele opt luni au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena după ce anterior premierul Alexis Tsipras a supraviețuit unui moțiuni de cenzură în legislativul elen.

Pentru ca procesul de aderare să fie îndeplinit și pentru ca Macedonia să devină stat membru al Alianței este necesar ca fiecare stat membru NATO să ratifice unilateral acordul. În mod simbolic, Grecia a promis ca va fi prima țară care va supune în Parlament ratificarea acestui acord, într-un nou semn de deschidere între cele două țări după soluționarea disputei care data de acum 27 de ani, scrie caleaeuropeana.ro.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md