01:06:05 29.03.2024
Stiri

Vot FINAL în Parlament: Ucraina înscrie în Constituţie obiectivele de aderare la UE şi la NATO

Știri 07.02.2019 14:10 Vizualizări1493 Autor: Ziarul National
Vot FINAL în Parlament: Ucraina înscrie în Constituţie obiectivele de aderare la UE şi la NATO inforesist.org


Deputații ucraineni au votat, joi, în lectură finală, înscrierea în Constituţie a obiectivelor ţării de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană, modificarea legislativă, iniţiată de preşedintele Petro Poroşenko, fiind aprobată de 334 de parlamentari.

Pe 22 noiembrie 2018, Rada Supremă de la Kiev a adoptat, în primă lectură, o serie de amendamente la Legea privind orientarea strategică a statului, pentru a înscrie în Constituţie intenţia de a obţine statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru votul final, modificarea legislativă trebuia să fie susţinută de cel puţin 300 de parlamentari.



Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană este un obiectiv real.

Potrivit agenţiei RBC, Poroşenko a făcut această declaraţie într-un discurs susţinut, joi, în Parlamentul de la Kiev, înainte ca deputaţii ucraineni să voteze proiectul de lege privind înscrierea în Constituţie a obiectivelor de aderare a Ucrainei la NATO şi la UE.

„Ucraina are nevoie de unitate în cazul votului nostru istoric. Sunt convins că vom continua eforturile noastre comune de implementare a reformelor. De asemenea, sunt convins că aderarea la UE și la NATO este un obiectiv cât se poate de real. Prin eforturile noastre comune, țara va avea asigurată aderarea la NATO și aderarea la UE”, a afirmat Petro Poroşenko, citat de Rador.

Potrivit preşedintelui, Ucraina trebuie să „avanseze pe calea aderării la UE și la NATO”.

„Acum zece ani, în această sală de şedinţe s-au făcut apeluri la o abordare multi-vectorială. Au existat apeluri iresponsabile la rămânerea la statutul de ţară nealiniată. Vreau să reamintesc tuturor că, în februarie 2013, Rusia a început agresiunea împotriva Ucrainei când aveam statut de ţară nealiniată. Acel statut nu ne-a salvat. Acum, însă, trebuie să mergem în mod decisiv pe calea aderării la UE și la NATO”, a remarcat Poroșenko.

După discursul preşedintelui, parlamentarii ucraineni au votat, în lectură finală, înscrierea în Constituţie a obiectivelor ţării de aderare la NATO şi la UE, proiectul de lege fiind susţinut de 334 de deputaţi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md