„Pasărea pe limba ei piere!” Cum Andrian Candu și-a încălcat propria temere ca deputații să nu uzeze de tribuna parlamentară pentru a face campanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Partidul Democrat care va fi învingător în alegeri, va fi în Parlamentul viitor și va promova în lectura a doua acest proiect de lege și va avea susținerea altor colegi din alte partide”. Aceasta este declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, în legătură cu un proiect de lege a majorității parlamentare privind acordarea a câte 600 de lei pensionarilor și persoanelor cu dizabilități în calitate de ajutor către sărbătorile de Paște. Asta în condițiile în care tocmai Candu este cel care își exprima temerea că la ședința Parlamentului, deputații ar putea profita de tribuna Parlamentului pentru a face campanie electorală.

Totuși, proiectul de lege nu intră imediat în vigoare, fiind votat doar în prima lectură. Astfel, pentru ca beneficiarii să poată intra în posesia banilor, proiectul trebuie votat și în lectura a doua, iar asta nu se va întâmpla mai repede decât după prima ședință a Parlamentului ales ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie. În legătură cu aceasta, noul deputat comunist Ivan Filimon și-a exprimat temerea că Parlamentul nou-ales nu-și va putea onora promisiunea până la sărbătorile pascale.

Vedeți și: Sîrbu, primul care încalcă solicitarea lui Candu, de a nu face campanie de la tribuna Parlamentului. „Campania electorală îi tumănește pe mai mulți!”

Tot în prima lectură a fost votat și un alt proiect de lege, privind acordarea a câte 200 de lei lunar pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani. Asta chiar dacă deocamdată nu există un aviz al Guvernului și nu se știe de unde vor fi luați banii pentru aceste plăți lunare care, potrivit președintelui Parlamentului ar fi de circa 1,5 miliarde de lei anual. 

Fostul președinte liberal Mihai Ghimpu a ținut să afle de la democrata Valentina Stratan, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului, de ce nu a venit cu această propunere „atunci când Parlamentul putea vota în două lecturi”.

„Partidul Democrat va avea un cuvânt sonor de spus în următoarea perioadă, de aceea ne asumăm aceste cheltuieli și suntem siguri că vom putea acoperi și realiza acest proiect de lege”, a fost răspunsul deputatei democrate.

„Să vă ajute Dumnezeu, numai nu știu dacă o să mai aveți majoritatea în Parlament, ceea ce, cred eu, că nu. Dar știți, e bine și frumos, dar la ziua de azi – fără folos, ceea ce faceți Dvs. Trebuia să facem când se votează în două lecturi, sau când vine următorul Parlament. Atunci când oamenii au votat, știu că au primit și gata. Dar asta e cum ai cumpăra un bilet la tren peste jumătate de an și trenu-i ruginit, iar șinele nu mai sunt. Asta e problema. Că-i campanie electorală. De aici nu convocați ședință din cauză că-i campanie și să nu facă lumea agitație electorală, dar de-aici partidul de guvernământ vine și face cu viteza a cincea promisiuni electorale. Asta e corect așa? Nu-i corect”, a comentat Ghimpu.

La rândul său, Andrian Candu a menționat din prezidiul Parlamentului că „din punct de vedere politic nu facem campanie acum, după cum vedeți, în plenul Parlamentului, însă din punct de vedere al protecției cetățenilor este o mișcare și o măsură foarte importantă luând în considerare că foarte multe state din regiune au astfel de proiecte, numai Republica Moldova nu a avut până acum”.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...