‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 14 aprilie, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducerea căpșunelor în sere cu 4 niveluri - performanța unei stații experimentale din Belgia

Producerea căpșunelor în sere cu 4 niveluri – performanța unei stații experimentale din Belgia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de căpșune vor putea atinge noi performanțe datorită inovației belgiene și anume, cultivarea căpșunilor în sere cu 4 etaje. La stația experimentală a cooperativei Hoogstraten, deja au fost obținute primele rezultate, însă metoda va putea fi utilizată doar după demonstrarea eficienței pe parcursul mai multor sezoane, scrie Hortidaily.com.

În partea inferioară a celor trei nivele superioare cu ghiveciuri sunt prinse lămpi LED care compensează cantitatea de lumină ce nu este disponibilă plantelor din cauza umbririi. Cultivarea pe mai multe nivele este o inițiativă a proiectului de cercetare GLITCH, durata căruia este de trei ani, menit să introducă tehnologii avansate la producerea în sere. Oportunitățile de cultivare a căpșunilor în sistemul cu patru nivele vor fi evaluate prin verificări sistematice și documentate ce vor demonstra eficiența.

În anii precedenți au fost deja efectuate experimente privind cultivarea căpșunilor în două nivele aplicând iluminarea suplimentară. Acesta a fost primul pas spre testarea noilor oportunități. În sera modernă de sticlă, pe o suprafață de 8 m lățime, cu 7 rânduri de plante, au fost instalate încă trei nivele suspendate.

Lămpile LED asigură o intensitate a luminii de 30 μmol/m2/s în timpul orelor de zi. Când căpșunele au fost cultivate pe două nivele, o astfel de iluminare a permis obținerea aceluiași randament la nivelul inferior ca și în cazul cultivării tradiționale într-o seră cu un singur nivel.

Nivelele suplimentare (24 de rânduri de vase nutritive) au crescut suprafața efectivă de mai mult de trei ori. În acest experiment, se folosesc lămpi LED cu capacități care permit distribuția uniformă a luminii deasupra plantelor. Pe parcursul următoarelor două sezoane, va fi evaluată capacitatea sistemului multi-strat în cultura de căpșuni de toamnă, urmată de o recoltă secundară în primăvară, iar în vară va fi obținut următorul val de recoltă.

‹ adv ›

Evident, plantele din nivelul inferior vor primi mai puțină lumină naturală și mai multă artificială și, prin urmare, dezvoltarea lor va fi diferită de cea a plantelor din nivelul superior, ce cresc numai cu lumină naturală. Oamenii de știință vor evalua randamentul, calibrul și calitatea fructelor. Vor fi urmărite modificările de temperatură și umiditate a aerului în cazul majorării densității plantelor și eficiența lămpilor cu LED. La sfârșitul experimentului, rezultatele obținute vor fi comparate cu rezultatele sistemului tradițional de creștere pe un singur nivel.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›