‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri180 de depozite frigorifice au fost construite și modernizate în anul trecut

180 de depozite frigorifice au fost construite și modernizate în anul trecut

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În urma schimbărilor parvenite în sectorul agrar în ultimii ani, sporirea productivităţii şi competitivităţii prin modernizarea utilajului şi infrastructurii postrecoltare şi procesare a devenit obiectivul primar a majorității producătorilor. Astfel, potrivit datelor Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), valoarea investițiilor efectuate în anul 2018 în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare a fost de peste 1081,3 milioane de lei, dintre care 168,8 milioane de lei suma autorizată de AIPA.

Horticultorii nu rămân în urmă la capitolul dezvoltarea lanțului postrecoltare, astfel, în anul 2018 au fost construite și modernizate 180 de frigidere. Practic dublu față de anul 2017 când au fost construite 94 de frigidere cu capacitatea totală de 64 de mii de tone.

În anul trecut au fost construite și modernizate 51 de case de ambalare. Iar alte 40 de întreprinderi agricole au investit în utilaje de procesare a strugurilor.

În ultimii ani, din ce în ce mai puțin cultivate devin legumele. Potrivit legumicultorilor, motivul ar fi insuficiența brațelor de muncă, dar și piața instabilă. Respectiv și cele mai puține investiții au fost făcute în acest sector, doar două întreprinderi au solicitat subvenții pentru dezvoltarea lanțului de procesare a legumelor. Nici prelucrarea cărnii, laptelui sau a mierii nu mai este un domeniu relevant pentru producători, anul trecut doar 9 întreprinderi au solicitat subvenții.

În total, pentru stimularea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare au fost depuse 595 de solicitări, 6 dintre care au fost retrase de către producătorii agricoli pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. De unde asa informatie??? 180 de depozite frigorifice in 2018. In Moldova sint aproape 6 companii care construiesc astfell de constructii, inseamna fiecare a facut cite 30 depozite frigorifice.
    Buget era 1081,3 milioane de lei sau 54 milioane de euro /180 buc. = 300 000 euro pentru 1 depozit. (Aproape cite 400-500to fiecare depozit cu asa buget) total 90 000to. Poate ati incurcat ceva?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›