image
Sursa foto: Jurnal.md

Index of Economic Freedom 2019: Moldova se află la coada Europei și are un scor mai prost decât Burkina Faso și Uganda

Economia Republicii Moldova este una preponderent lipsită de libertate. Asta arată clasamentul mondial elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal - Index of Economic Freedom 2019.

Țara noastră se află pe locul 97 din 180 de țări incluse în raportul care evaluează gradul de deschidere a economiilor naţionale. Din cauza corupției endemice, suntem aproape la coada Europei și avem un scor sub media globală.

Republica Moldova a înregistrat un scor de 59,1 puncte din 100. Țara noastră se află în clasament între Burkina Faso (96) și Rusia (98). România s-a clasat pe locul 42, iar Ucraina – pe locul 147.

Potrivit indicelui libertății economice, țara noastră se plasează pe locul 40 din 44 de state din Europa.

Economia Moldovei, dependentă de remitențele emigranților și de produsele agricole precum fructele, legumele, vinul și tutunul, este una dintre cele mai slabe din Europa, spun experții.

„Creșterea economică este împiedicată de corupția endemică și de interdicția Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. Economia rămâne vulnerabilă în fața capacității administrative slabe, a intereselor birocratice instabile, a prețurilor la combustibili mai mari, a presiunii politice și economice ruse și a separatismului nerezolvat în regiunea transnistreană”, se arată în raport.

Republica Moldova a obţinut note proaste la capitolul eficienţa judiciară – 29,6 puncte, integritatea guvernării - 25,4 puncte şi drepturile de proprietate – 55,2 puncte.

Ţările cu cele mai libere economii sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia, Australia şi Irlanda. La coada clasamentului s-au plasat Cuba, Venezuela şi Coreea de Nord.

IndexIndex

Noutăţile partenerilor

comentarii: