image
Sursa foto: digisport.ro

A boxat cu Muhammad Ali, iar acum trăiește într-o dubă, în Bulgaria, alături de câini: Așa am învățat să supraviețuiesc

Fostul campion al Olandei, Rudolfus Josefus Maria (Rudi) Lubbers, are o poveste demnă de filmele de la Hollywood. Ajuns la 73 de ani, omul care a rezistat i-a făcut față marelui Muhammad Ali trăiește acum într-o sărăcie lucie.

Lubbers își face veacul într-o dubă, alături de partenera sa, Ria, lângă satul Kosharitsa, din Bulgaria. Cei doi au grijă de o mulțime de câini fără stăpân și primesc haine și mâncare de la localnici, precum și tradiționala băutură mastika, pentru a-i ajuta să reziste frigului, având în vedere că nu are parte de electricitate, apă sau facilități sanitare.

În ultima vreme, sănătatea partenerei sale, Ria, s-a deteriorat brusc și a fost dusă la spital în stare critică. Din acel moment, povestea lui a atras atenția și a fost subiectul unui documentar făcut de olandezi. Aceștia au rămas șocați și au pus mână de la mână, strângând peste 12.500 de euro pentru a-l ajuta pe fostul campion.

"În Bulgaria, e imposibil să trăiești într-o casă cu atât de mulți câini. Dacă aș avea 3-4 câini, e în regulă, dar la un moment dat aveam 16 câini cu pui. Aș duce o viață normală, dar nu știu dacă pot trăi într-o casă. Îmi place mai degrabă să fiu nomad", a spus Lubbers.

Rudi Lubbers, care nu a fost niciodată învins de vreun compatriot, a fost de 8 ori campion al Olandei, de patru ori la semigrea și de două ori la grea. A reprezentat Olanda la Jocurile Olimpice de la Tokyo 1964 și Mexico City 1968, iar apoi a trecut la profesioniști în 1970.

"Din lupte, am învățat să supraviețuiesc aici", a spus Lubbers.

Pe 20 octombrie 1973, pe stadionul din Jakarta (Indonezia), a boxat în cel mai important meci al său, cu legendarul Muhammad Ali. A încasat atunci un cec de 125.000 de dolari. Ali se pregătea pentru marele meci-revanșă cu Joe Frazier, care avea să aibă loc în 1974, în capitala statului Filipine, Manilla, partida fiind considerată "meciul secolului" sau "Thrilla in Manilla".

"La câțiva ani după meci, Ali a venit în Olanda și mi-a spus: Rudi, tu ești singurul alb de la care am avut ceva de învățat", a spus Lubbers, care susține că a rămas prieten cu Ali.

După ce a aflat de la televizor de această poveste, fiul lui Rudi, Marco, care nu și-a văzut tatăl de doi ani, a mers în Bulgaria, în timp ce olandezii care sunt stabiliți în Bulgaria au pus mână de la mână pentru a le asigura câinilor un adăpost.

Lubbers a lucrat, alături de soția sa, în Liban, Maroc, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Portugalia, înainte de a veni în Bulgaria. A devenit om al străzii după ce soția sa a fost declarată "falimentară", în 1999.

"Iubesc boxul, dar s-a schimbat acum. E mai multă bătaie acum", a spus Lubbers, care suferă de astm.

Noutăţile partenerilor

comentarii: