luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeEuroChem a prezentat la Bălți noutățile pe piața îngrășămintelor minerale, lichide și foliare

EuroChem a prezentat la Bălți noutățile pe piața îngrășămintelor minerale, lichide și foliare

Recomandate

Obținerea recoltelor bogate în condițiile curente este posibilă doar prin administrarea corectă a îngrășămintelor, care au un rol esențial în formarea roadei. Or, acestea vin să îmbunătățească caracteristicile calitative ale roadei, să creeze rezistență față de stres, dar cel mai important ajută plantele să se dezvolte asigurându-le cu micro și macro elemente necesare.

În acest context, la data de 28 ianuarie curent, la Bălți, compania Agrocenter Eurochem a dat startul unui ciclu de seminare de informare a producătorilor agricoli despre metodele de administrare a îngrășămintelor minerale, dar și cele lichide și foliare. Astfel, mai mult de 80 de producători agricoli și horticultori din regiunea de nord s-au familiarizat cu produsele companiei Eurochem.

În debutul evenimentului, Stanislav Demeanciuc, directorul companiei Agrocenter Eurochem a menționat despre importanța respectării schemelor tehnologice de aplicare a îngrășămintelor pentru înregistrarea unui rezultat maxim.

„În perioada ianuarie-februarie curent am planificat să organizăm 4 seminare informative în mai multe raioane ale republicii. Primul dintre acestea s-a desfășurat la Bălți, după care vor urma la Orhei, Comrat și Cahul. În cadrul acestor seminare teoretice explicăm componența, principiul de acțiune a produselor noastre, totodată oferim răspunsuri la întrebările producătorilor. Planificăm, și în anul curent, să organizăm câmpuri experimentale la care vom invita clienții noștri pentru a vedea, deja rezultatele direct în câmp și acolo vom putea discuta în baza rezultatelor practice. Anual, petrecem circa 10 evenimente printre care și ziua câmpului. Prezentăm componența îngrășămintelor minerale și îngrășămintelor lichide, accentuând care sunt cele mai eficiente metode de aplicare. Dar cel mai des, ne străduim ca pe parcursul seminarului să interacționăm cu producătorii agricoli, astfel ca să le oferim răspunsuri anume la acele momente care îi interesează în mod special. Pornind de la ideea că fiecare an este diferit, le propunem fermierilor cele mai potrivite soluții pentru fiecare cultură în parte și pentru fiecare regiune. Atunci când apar condiții neprevăzute, așa cum a fost în anul trecut o perioadă fără precipitați care a durat și 2 luni, venim cu recomandări mult mai specifice”, a ținut să remarce Stanislav Demeanciuc.

Yurly Dzhura, directorul companiei Agrinos din Ucraina, care este responsabil de promovare în Ucraina, inclusiv în Republica Moldova, a constat că aplicarea produselor este una destul de ușoară și nu implică condiții speciale.

„În Republica Moldova suntem prezenți prin intermediul distribuitorului nostru exclusiv compania Eurochem. Produsele noastre sunt înregistrate în Republica Moldova, deja al doilea an și le recomandăm pentru aplicare la un spectru larg de culturi cum ar fi cele de câmp, tehnice și chiar de grădină. În ceea ce privește seminarul organizat de Eurochem, ținând cont de faptul că sunt prezenți în mare parte producătorii care cultivă culturile de câmp și horticultorii, venim cu recomandări care sunt ușor de adaptat în tehnologia de cultivare. Compania vine nu doar cu un produs, dar cu soluții. În primul rând, aplicând aceste preparate noi ajutăm planta să se hrănească mult mai eficient. De exemplu, aplicarea preparatului Agrinos (Crenel, HYT) ajută planta să asimileze elementele nutritive din sol. Al doilea produs este necesar, deoarece intensifică procesul de creștere și îmbunătățește rezistența acesteia la diferite organisme în momentul de stres. Acest produs este util fermierilor care se gândesc la producții mari sau cei care din considerentul că structura solului nu le permite să obțină recolte înalte, au nevoie de recolte sigure sau asigurate. Produsele se amestecă destul de ușor cu îngrășămintele lichide, sau cu o gamă largă de pesticide, astfel că pot fi aplicate atât în formă simplă, cât și în amestec cu alte produse, pot fi aplicate repetat. Producătorii din Republica Moldova sunt îngrijorați de starea semănăturilor de toamnă și ei sunt interesați dacă pot să aplice și după care schemă produsele noastre. Indiferent de situația din primăvară este nevoie de a ajuta planta oferindu-i o nutriție pe măsură”, a menționat Yurly Dzhura.

Producătorii, care au aplicat deja îngrășăminte de la compania Eurochem au doar cuvinte de laudă, amintind despre recoltele obținute datorită acestora.

Mihai Bostan, întreprinderea AgroElit din satul Târnova, raionul Dondușeni, este unul dintre primii producători de la noi care a testat aplicând îngrășămintele KAS-32. Mulțumit de rezultate este sigur că, orice cultură se poate dezvolta doar cu aplicarea îngrășămintelor de calitate așa cum sunt cele de la compania Eurochem.

„Produsele companiei Eurochem le cunoaștem de mai bine de 5 ani și am fost printre primii producători care am încercat și am administrat îngrășămintele lichide azotoase sub denumirea comercială de KAS-32. Le administrăm, an de an, la cultura grâului și orzului de toamnă, porumb și chiar înainte de a semăna cultura de floarea soarelui. Avem experiența aplicării acestui îngrășământ și foliar, în special la culturile iubitoare de azot așa cum este porumbul, grâul de toamnă pe care, ne străduim să-l îmbunătățim ca și producție, calitate, dar și conținut de proteină. Lucru pentru care azotul lichid, așa cum este KAS-32, are un efect foarte bun. Din celelalte produse ale companiei Eurochem le administrăm și pe cele complexe cu azot, fosfor și potasiul, cele foliare de tip Agrinos pe care le-am testat în anul 2018 și am observat un rezultat foarte bun. Ne propunem să le testăm poate pe o suprafață mai mare și sperăm să obținem o producție mai mare atât de soia, cât și de floarea soarelui. Apreciez că Eurochem ține pasul cu noile tendințe tehnologice legate de nutriție și fertilizarea culturilor agricole. Mă refer la produsele Agrinos care lucrează nu doar ca un supliment nutritiv, dar și pentru a crea o microfloră mai favorabilă, biodiversitate și o viață biologică în regiunea sistemului radicular. Fermierii tot timpul trebuie să încerce produse noi”, a spus Mihai Bostan.

În cadrul seminarului, compania Fenix Agro, a prezentat un nou proiect pe care îl realizează începând cu anul 2018 și se referă la examinarea câmpurilor cu ajutorul dronelor, dar și efectuarea analizelor solului cu ajutorul laboratorului mobil de sol. Aceste servicii permit obținerea operativă a rezultatelor ce ține de stresul plantelor din diverse cauze cum ar fi bolile, dăunătorii, insuficiența de îngrășăminte și elemente nutritive. Producătorii care au apelat la aceste servicii recunosc că au fost impresionați de operativitate și exactitatea realizării acestor lucrări.

Nicolai Mironic, directorul companiei SRL Hotin din satul Funduri Noi, raionul Glodeni susține că fermierii trebuie să accepte că, pentru a obține recolte remarcabile trebuie să administreze îngrășămintele care duc la creșterea rezistenței plantelor la diferite stresuri.

„Compania noastră deține 720 de hectare de pământ pe care cultivăm culturi de câmp cum ar fi floarea soarelui, porumb, soia, rapiță, grâu, orz. Noi am înțeles că obținerea unor recolte înalte, fără administrarea îngrășămintelor este imposibilă. Cu compania Eurochem, prin intermediul dealerului Fenix-Agro, lucrăm de mai mulți ani și am încercat practic toate produsele din portofoliul lor, mă refer la îngrășămintele minerale și speciale. Din îngrășămintele noi am aplicat Sulfoamofos la rapița de toamnă, soia, floarea soarelui, care a contribuit la creșterea sistemului radicular. În anul 2018 am aplicat aceste îngrășăminte și la grâul de toamnă. Rezultatele obținute după administrarea acestora au fost destul de îmbucurătoare. Totodată, în anul trecut, împreună cu compania Eurochem și Fenix Agro SRL am realizat inspectarea câmpurilor cu drona și planificăm ca și în anul curent să-l realizăm. Astfel că, în baza rezultatelor vom administra mult mai eficient și calculat îngrășămintele. Dar cel mai important, vom cunoaște care anume microelemente sunt cele mai necesare pentru fiecare câmp în parte. Calitatea îngrășămintelor este una demonstrată, dar și prețul este unul convenabil. Apreciez că compania Eurochem ne oferă anumite reduceri și avem un parteneriat bazat pe încredere”, a adăugat fermierul.

Alexandru Lucaș, directorul SRL Aurul Agricol, a relatat că în condițiile înregistrate în ultimii ani, producătorii trebuie să folosească produse care să le ajute să reziste în perioada de secetă. Asemenea preparate a găsit la compania Eurochem.

„Activăm deja de 7 ani, producem culturi agricole pe o suprafață de 705 hectare, dintre care 300 de hectare cereale și 400 de hectare culturi tehnice. Utilizăm îngrășăminte de la compania Eurochem pentru că acestea sunt de o calitate superioară. În cadrul evenimentului a fost prezentată foarte multă informație utilă pentru noi, pe care o voi utiliza neapărat la producerea culturilor. Planificăm, și pe viitor, să alegem produsele respective, mai ales ținând cont de faptul că prețul și calitatea sunt convenabile pentru noi. Una dintre recomandările de care voi ține cont este aceea de a lucra cu produsele ce conțin chitină, anume Agrinos, pentru a spori productivitatea și rezistența la secetă. La fel, vom aplica schema de administrare a preparatelor care a fost prezentată de specialiști”, a adăugat Alexandru Lucaș.

Menționăm că, recent compania Eurochem a elaborat produse noi cum ar fi îngrășăminte solubile în apă, foliare și monoproduse ce conțin două sau trei elemente cum ar fi sulfat de potasiu, magneziu, nitrat de calciu. Utilizarea îngrășămintelor lichide permite automatizarea agriculturii, iar avantajul principal este că acestea pot fi utilizate mai efectiv în perioadele secetoase.

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale