Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări în clasamentul „Indicele Libertății Economice”

Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul „Indicele Libertății Economice”, elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale, transmite IPN.

Foto: UNIMEDIA

Economia moldovenească a înregistrat o creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, dar rămâne în categoria „mostly unfree”, adică economia a fost preponderent neliberă.

„Țara noastră a acumulat note mai mari decât în anul trecut la 7 indicatori din 12, inclusiv la capitolele: dreptul de proprietate, eficiența juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor și altele. În același timp, Republica Moldova a fost apreciată la nivelul țărilor din fruntea clasamentului la indicatorul - fiscalitate (92,0 puncte) și plata taxelor (85,4), domeniu în care economia moldovenească este calificată drept liberă”, se menționează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 (68,6 puncte) și, respectiv, 147 (52,3). Hong Kong (90,2), Singapore (89,4) şi Noua Zeelandă (84.4) sunt considerate țări cu cele mai libere economii.


Pub