Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primele declarații ale lui Filat…

Primele declarații ale lui Filat din sala de judecată: „Considerați că noi mai avem sistem politic și mai are ce sări în aer?”

Vlad Filat a fost escortat astăzi, 6 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În deschiderea ședinței, întrebat de magistrați dacă solicită ca jurnaliștii să deconecteze camerele de luat vederi, Filat a menționat că nu are secrete. Fostul premier a declarat că nu îi sunt clare învinuirile ce i se aduc și că vrea să facă declarații în fața presei.

„Învinuirea nu îmi este clară. Așa cum am și declarat în cadrul urmării penale, și așa cum am și sesizat organul ierarhic superior al procurorului”, a menționat Filat în deschiderea ședinței de judecată.

Pentru că nu a putut răspunde la întrebările jurnaliștilor înainte de ședința de judecată, Filat a solicitat instanței să i se permită să facă declarații după încheierea ședinței: „Jur solemn să nu incit și să nu fac declarații politice. Dacă voi încălca, puteți să-mi retrageți acest drept”.

Procurora pe caz, Elena Cazacov, a solicitat însă instanței respingerea acestei cereri, pe motiv că dosarul nu a fost examinat în fond.

„Secrete în dosar nu sunt. Eu vreau să ofer răspunsuri pe care le așteaptă lumea. Vă promit că dacă îmi permiteți, voi fi foarte cuminte în expuneri”, a insistat Filat.

Fostul premier a precizat că anterior nu i s-a permis să discute din cauza existenței unui alt dosar pe numele său, dar că, în acel dosar, nu au fost efectuate acțiuni de urmărire penală de mai mult timp. El susține că dosarul examinat acum este alt dosar „ținut la murat” mai mult timp.

După ce instanța a dispus ca Filat să poată să facă declarații de presă, fostul premier a fost întrebat de jurnaliști când o să sară în aer sistemul politic – declarație pe care Filat a făcut-o de la tribuna Parlamentului încă în 2015.

Dvs considerați că noi mai avem sistem politic și mai are ce sări în aer?”, a răspuns laconic fostul premier.

Totodată, întrebat de ce acest dosar a ajuns pe masa magistraților abia acum, Filat a oferit din nou un răspuns scurt: „Pentru că acum avem alegeri”.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.