Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Georgia împotriva Rusiei: ce înseamnă…

Georgia împotriva Rusiei: ce înseamnă decizia CtEDO privind achitarea despăgubirilor de 10 milioane de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat Rusia săplătească 10 milioane de euro despăgubiri pentru expulzarea în masă a cetățenilor georgieni. În 2006, după așa-numitul scandal de spionaj dintre Rusia și Georgia, a început răcirea relațiilor dintre aceste două țări. Conflictul a degenerat în deportarea masivă a georgienilor din Rusia, înăsprirea regimului de vize și încetarea comunicării rutiere cu Georgia.

CtEDO a decis că autoritățile ruse au desfășurat o politică coordonată de rețineri în masă și expulzare a cetățenilor georgieni. Rusia a încălcat șase articole din Convenția Drepturilor Omului:

  • interzicerea expulzărilor colective de străini;
  • dreptul la libertate și imunitate;
  • interzicerea tratamentului inuman sau degradant;
  • dreptul la examinarea judiciară a detenției;
  • dreptul la un proces echitabil;
  • obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă.

Pentru toate aceste încălcări împotriva a 1 500 de cetățeni georgieni, Rusia trebuie să plătească 10 milioane de euro.

Motivul pentru care decizia a fost pronunțată abia acum

Decizia în cazul Georgiei împotriva Rusiei a fost primită în iulie 2014. Curtea a avut nevoie de aproape cinci ani pentru a stabili suma compensațiilor pentru victime, iar din momentul depunerii plângerii în 2007 au trecut aproape 12 ani.

CtEDO nu are standarde privind termenele pentru luarea deciziilor. Deși, de obicei, procesele nu durează decenii și în cazuri de urgență pot fi accelerate. În procesele interstatale complexe, ca cel al Georgiei împotriva Rusiei, intervalul de timp este mult mai mare. În general, astfel de procese sunt o raritate pentru CtEDO.

De ce este importantă această decizie

În primul rând, 1500 de persoane, care au fost expulzate cu forța din Rusia doar pentru faptul că sunt georgieni, au așteptat o decizie favorabilă și trebuie să primească compensații. În plus, decizia în cazul Georgiei împotriva Federației Ruse este doar una dintre cele patru decizii privind procesele interstatale adoptate de CtEDO în întreaga sa istorie de 60 de ani.

Anual, la CtEDO ajung circa 50 de mii de plângeri și sunt emise mii de decizii. Dintre toate plângerile, ajunse vreodată la CtEDO, doar 26 sunt interstatale. Adică, plângerea nu vine de la o persoană sau o organizație, ci de la un stat care reprezintă cetățenii afectați. Rusia deține un record la capitolul plângerilor interstatale. Din cele 26 de plângeri, 12 sunt împotriva Federației Ruse (8 din partea Ucrainei și 4 din partea Georgiei).

Doar 4 decizii privind procesele interstatale au fost adoptate de Curtea Europeană: cazul Irlanda împotriva Marii Britanii, cazul Danemarca împotriva Turciei, cazul Cipru împotriva Turciei, inclusiv cazul Georgiei împotriva Federației Ruse.

Compensații de 10 milioane

Aceasta nu este cea mai mare sumă într-un proces interstatal. În 2014, CtEDO a obligat Turcia să plătească 90 de milioane de euro Ciprului pentru consecințele intervenției militare din 1974 din nordul insulei. 

În 2011, Curtea Europeană de Justiție a decis că Rusia a încălcat drepturile companiei la protecția proprietății și la un proces echitabil, și în 2014 a numit suma compensației – aproape două miliarde de euro. Rusia a refuzat să îndeplinească această decizie, deoarece Curtea Constituțională a stabilit că decizia CtEDO contravine Constituției Rusiei. Suma nu este fără precedent, dar depășește bugetul Rusiei pentru compensațiile stabilite de deciziile CtEDO. Rusia este un inculpat permanent în cazurile Curții Europene, așa că își stabilește în mod special bugetul pentru astfel de plăți. Pentru perioada 2019-2022 Federația Rusă a alocat 600 de milioane de ruble (8 milioane de euro) pe an, în timp ce doar compensația pentru Georgia depășește bugetul anual cu 2 milioane de euro.

10 milioane vor fi distribuite între 1500 de victime ale deportării în masă. 2 mii de euro vor primi georgienii care au fost victime doar ale expulzării colective, iar câte 10 – 15 mii de euro vor primi cei care au devenit victime ale tratamentului inuman sau degradan în timp ce se aflau în detenție.

Poate Rusia să atace decizia sau să refuze să plătească?

Hotărârea Curții supreme de la Strasbourg este definitivă și nu poate fi contestată. Executarea deciziilor este urmărită de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Rusia este obligată să plătească despăgubiri în termen de trei luni – până la 1 mai. 

Potrivit CEDO, Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile de achitare în 70% din decizii. Mai rău stau lucrurile doar cu statisticile din Azerbaidjan, unde 98,5% din deciziile Curții nu sunt onorate. Astfel, Rusia poate pur și simplu să nu plătească despăgubirile, cel puțin în termenul stabilit. În acest caz, se vor aplica amenzi pentru fiecare zi de întârziere, dar plata lor, de fapt, nu poate fi garantată.

Mai mult decât atât, Curtea Constituțională a țării poate decide că hotărârea CtEDO contravine Constituției Federației Ruse și să refuze s-o execute. Așa a fost, de exemplu, în cazul lui Yukos și compensația de aproape 2 miliarde de euro. Curtea Constituțională a decis că Rusia are dreptul să nu achite suma stabilită de CtEDO.

Rusia este singura țară în care dreptul Curții Constituționale de a respinge deciziile CtEDO a fost consfințit prin lege (din 2015). Deocamdată acest lucru s-a întâmplat de două ori – în dosarul Yukos și în dosarul privind acordarea dreptului electoral activ deținuților.

Material realizat de Mediaseti

În fotografie - deportarea georgienilor din Rusia, 2006 / ITAR-TASS