12:44:01 29.03.2024
Stiri

Ponderea ERORILOR la calcularea salariilor în PROVINCIE este mai mică decât în Chișinău: „Comiterea repetată a acestor erori va implica masuri prevăzute de legislație”

Economie 06.02.2019 14:00 Vizualizări1086 Autor: Ziarul National
Ponderea ERORILOR la calcularea salariilor în PROVINCIE este mai mică decât în Chișinău: „Comiterea repetată a acestor erori va implica masuri prevăzute de legislație”


Inspecția Financiară a stabilit că ponderea erorilor la calcularea salariilor bugetarilor din provincie este mai mică decât în Chișinău, dar asta nu este o scuză pentru funcționarii responsabili. Astfel, dacă pe viitor contabilii sau șefii instituțiilor vor repeta aceste greșeli, atunci aceștia ar putea fi sancționați. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

„Inspecția Financiară a verificat corectitudinea calculării salariilor pentru luna decembrie în 2 043 entități bugetare (1 034 de școli și 1 009 grădinițe) din întreaga republică. S-a stabilit că în teritoriu ponderea erorilor este mai mică decât în Chișinău. Pentru luna decembrie 2018, salariile au fost calculate şi achitate la toate entităţile verificate. Totuși, s-a constatat lipsa regulamentelor interne privind stabilirea sporurilor pentru performanţă (54 de entităţi) şi sporurilor cu caracter specific (141 de entităţi). Necalcularea şi/sau neachitarea sporurilor pentru performanţă (243 de entităţi) şi sporurilor cu caracter specific (476 de entităţi)”, a raportat Chicu.

De asemenea, inspectorii au constatat necalcularea sau neachitarea diferenţelor de salariu (204 entităţi) şi plăţilor compensatorii (143 de entităţi). „La calculul remunerării directorilor instituţiilor de învăţământ din raionul Ungheni, pentru activitatea didactică de 9 ore pe săptămână au fost aplicate tarifele prevăzute de acte normative abrogate. La gimnaziul „B.P. Hajdeu” din satul Tătăreşti, raionul Cahul, plăţile salariale pentru luna decembrie 2018 au fost calculate în baza actelor normative abrogate”, a mai adăugat acesta.

„Lucrurile sunt similare cu municipiul Chișinău - erorile admise de funcționarii responsabili au lăsat mulți oameni fără salarii majorate pentru luna decembrie. Comiterea repetată a acestor erori pentru luna ianuarie va implica masurile respective prevăzute de legislație. Instituțiile care au admis aceste lacune trebuie să asigure recalcularea salariilor pentru luna decembrie, iar angajații să-și primească banii suplimentari prevăzuți de legislație. Inspecția Financiară va repeta acest exercițiu și în luna ianuarie 2019. Îndemn conducătorii de instituții și funcționarii vizați să manifeste responsabilitate”, a conchis oficialul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md