12:24:11 28.03.2024
Stiri

Transnistrenii, admiși în traficul rutier internațional: Aproape 1 700 de mașini cu numere de înmatriculare neutre și peste 1 730 de permise de conducere preschimbate

Social 06.02.2019 14:40 Vizualizări1221 Autor: Ziarul National
Transnistrenii, admiși în traficul rutier internațional: Aproape 1 700 de mașini cu numere de înmatriculare neutre și peste 1 730 de permise de conducere preschimbate


Din toamna anului trecut și până în prezent, 1 688 de mașini din regiunea transnistreană au primit acces la traficul rutier internațional, după ce au fost înregistrate în conformitate cu noile reguli și au primit plăci și certificate de înmatriculare de model neutru.

Totodată, 1 739 de permise de conducere deținute de cetățeni din Transnistria au fost preschimbate, în aceeași perioadă, după modelul național al R. Moldova.

Datele se conțin într-un raport făcut public de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit aceleiași surse, care face referire la acțiunile întreprinse pentru soluţionarea unor probleme prevăzute de agenda numită convenţional „Berlin plus”, pe parcursul anului 2018 „au fost atinse progrese substanţiale” în ceea ce privește activitatea şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, după ce au fost încheiate contracte de arendă la preţuri de 1 000 de lei lunar pe un termen de 10 ani, iar circulaţia elevilor şi profesorilor a fost asigurată în baza carnetelor de elev şi legitimaţiilor de serviciu.

CITIȚI și R. Moldova a DENUNȚAT, la Consiliul Permanent al OSCE, ultimele PROVOCĂRI ale regimului de la Tiraspol, susținut de Moscova

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au apostilat în anul trecut 201 diplome eliberate de Universitatea din Tiraspol.

Tot în anul 2018, a fost deblocat accesul la terenurile agricole de după traseul Camenca-Tiraspol pentru fermierii din raionul Dubăsari, circa 88% din terenuri fiind deja documentate.

Autoritățile de la Chișinău mai trec la capitolul realizări și finalizarea unei noi etape de expertizare a infrastructurii podului dintre satele Gura Bâcului şi Băcioc cu stabilirea posibilităţii admiterii în circulaţie a vehiculelor cu masa totală de până la 25 de tone pentru sarcini necontrolate şi de maximum 40 de tone pentru sarcini excepţionale unice.

În același raport, diplomația de la Chișinău susține că „se atestă o înviorare considerabilă a dialogului Chişinău-Tiraspol la toate nivelele, în comparaţie cu anul 2017”, enumerând că, în 2018, au avut loc „trei întrevederi la nivel de lideri, 30 de întrevederi ale reprezentanţilor politici şi 89 şedinţe ale grupurilor de lucru sectoriale”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md