(video) „Vreau în Europa, dar mă comport ca… e normal așa?”. Răspunsuri pentru întrebările moldovenilor

sfdg

Proiectul „E normal așa?” vine cu un nou video în care încearcă să răspundă, cu ajutorul expertului Mark Mazureanu și a cetățenilor, la câteva întrebări ca de exemplu: Vrem sau nu în Europa? Vrem să trăim ca în Europa, dar avem un comportament necivilizat și non-european. De ce? Ce pot face eu ca să trăiesc mai bine?

Vedeți videoul mai jos:

Câteva cifre despre relația UE cu Moldova:

#1. Salariul mediu în țările UE este 1508 euro, iar pensia medie – 1166 de euro, față de salariul de 254 de euro și pensia de 56 de euro în Republica Moldova și, respectiv, salariul de 349 euro și pensia de 149 de euro în Uniunea Euroasiatică, conform datelor din 2018. Speranța de viață în țările UE este de 80 de ani, comparativ cu 70 de ani în Moldova.

#2. Uniunea Europeană este cel mai important partener al Republicii Moldova. Din 2009 încoace, angajamentele financiare ale țărilor din UE către țara noastră au atins 917 milioane de euro, dintre care 428 de milioane au fost deja debursate. Prin comparație, în această perioadă Federația Rusă nu a oferit niciun euro, cel puțin conform datelor oferite de autorități.

#3. Aproape 70% din exporturi merg pe piața europeană. Până în prezent, peste 5000 de întreprinderi mici și mijlocii moldovenești au beneficiat de asistență europeană. Datorită liberalizării regimului de vize cu UE, începând cu 28 aprilie 2014 și până în prezent, peste un milion de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în zona Schenghen.

#4. În ultimii 2 ani, relațiile cu UE au cunoscut o răcire considerabilă din cauza degradării democrației în țara noastră, a eșecului în combaterea corupției, lipsei de rezultate în identificarea făptașilor fraudei bancare, a răpirii profesorilor turci și, în special, din cauza anulării rezultatelor alegerilor locale din mun. Chișinău din 2018. Drept rezultat, asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro a fost suspendată (de fapt, Moldova a atras doar 8% din finanțările externe preconizate în 2018), iar Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2018, o rezoluție de o duritate fără precedent, în care critică încălcarea statului de drept și denunță capturarea Moldovei de ”interese oligarhice”.

#5. Ultimul sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) în arată că, în decembrie 2018, 46% din cetățeni cred că trebuie să aderăm la Uniunea Europeană, 39% – la Uniunea Euroasiatică. Dacă guvernarea Republicii Moldova ar implementa responsabil și eficient politicile și condițiile Uniunii Europene, dacă ar utiliza în mod responsabil finanțarea europeană, populația Republicii Moldova ar simți efectele benefice ale apropierii de UE mult mai repede.

Vezi și:

(video) „Mă numesc Marcela, lucrez la teatru și am salariu de 2.900 lei” E normal așa – Lux în Sărăcie?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente