Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea judecătorului Gheorghe Balan de suspendare pe durata campaniei electorale

Anticoruptie.md
05/02/2019
Foto: CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în ședința de marți, 5 februarie, cererea judecătorului Gheorghe Balan, prin care acesta solicita să fie suspendat din funcție pe durata campaniei electorale. Refuzul CSM de a-i suspenda activitatea magistratului Balan, care a fost demis prin decret prezidențial, complică și mai mult situația creată, sunt de părere experți în domeniu.  

Gheorghe Balan a fost demis din sistem la 20 aprilie 2018, la solicitarea Colegiului Disciplinar, care a intentat pe numele magistratului un dosar disciplinar, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate, care a dat curs unei plângeri depuse de către primarul și un grup de consilieri din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, localitatea de baștină a soției judecătorului. Aceștia au invocat că magistratul ar fi participat la adunările organizației teritoriale a Platformei DA. În ședința din 16 octombrie CSM a respins contestația judecătorului Gheorghe Balan depusă împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie 2018. Ulterior, chiar dacă Gheorghe Balan a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, iar cauza este pendinte, președintele Igor Dodon a semnat decretul de demitere. 

Experții subliniază că e vorba despre o lacună în legislație. „Legislatia nu prevede termenul în care CSM trebuie să trimită propunerea de eliberare din funcție a unui judecător către Președinte, și nici nu prevede termenul de emitere a decretului de către președinte. În cazul în care un judecător contestă hotarârea de eliberare din funcție, CSM ar trebui să aștepte cu propunerea de eliberare din funcție până când CSJ dă soluția finală. CSM însă a trimis propunerea către președinte chiar dacă hotărârea de eliberare a lui Balan nu este definitivă. La rândul său, președintele a emis decretul de eliberare chiar dacă hotărârea CSM nu este definitivă. Aceasta este o practică vicioasă, pentru că practic impiedică judecatorul de a-și exercita efectiv dreptul de a contesta hotărârea CSM. În cazul domnului Balan, prin refuzul de a-i suspenda activitatea, CSM în loc să îi clarifice situația, i-a complicat-o și mai mult. Dar, în cazul în care el este repus în funcție, lui nu i se va putea imputa interdicția de a se implica în activitatea politică deoarece el a depus toate eforturile rezonabile pentru a-i fi suspendată activitatea, deci conștiincios a anunțat CSM-ul. Respectiv, refuzul de azi al CSM-ului nu-i poate fi imputat ulterior”, a comentat experta Nadejda Hriptievschi, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Gheorghe Balan a depus la Procuratură o plângere împotriva primarului  și consilierilor din Puhăceni, în care a solicitat intentarea unui dosar penal pentru denunț fals. Procurorii au emis ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, pe care Balan a atacat-o în instanță. Dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

Anticoruptie.md
05/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii