(sondaj IRI) Biserica se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, iar Parlamentul, Guvernul și Procuratura - cel mai mare grad de neîncredere

Biserica și preoții se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova, iar la polul opus se află Parlamentul, Guvernul și Procuratura Generală, arată sondajul realizat și publicat de Institutul Republican Internațional.

Foto: UNIMEDIA

La întrebarea de părere au despre fiecare instituție, 70 la sută spun că au o poziție favorabilă față de instituția Bisericii ortodoxe moldovenești, iar 65% susțin același lucru despre Biserica ortodoxă românească, pe când în jur de 25% nu au o părere pozitivă față de aceste instituții.

68% dintre respondenți afirmă că au încredere în armată, comparativ cu 24% care susțin contrariul.

Autoritățile publice locale (APL) se bucură de încrederea a 57% dintre respondenți, 39% însă se pronunță că nu au încredere în APL.

În mass-media au încredere jumătare dintre respondenți, iar cealaltă jumătate susține că are o poziție nefavorabilă. Proporția e de 55 la 40, în favoarea încrederii. Urmează sistemul de educație în care are încredere 50% dintre respondenți, 46 la sută însă se declară dezamăgiți de sistem.

Fondul Monetar Internațional se bucură de încrederea a 48% din cetățeni, 29% spun că au o poziție nefavozabilă, iar 23% nu au răspuns.

Organizațiile non-guvernamentale și instituția prezidențială se bucură de încrederea a 44% dintre respondenți. 52% dintre aceștia spun că nu au încredere și o poziție favorabilă față de instituția prezidențială, la fel și față de poliție. În cazul ONG-urilor, 29 la sută se pronunță negativ, iar 27% nu au răspuns.

Sistemul medical atestă o neîncredere din partea populației în proporție de 55 la sută, și doar 41% susțin că au încredere.

Sondaj / Sursa:IRI

Parlamentul, Guvernul și Procuratura Generală înregistrază cel mai mare grad de neîncredere din partea populației. Pentru Parlament - 70 la sută se pronunță ca având o părere negativă față de activitatea Ligislativului, 64% - Procuratura Generală și 61 % - Guvenul. În același timp, Guvernul se bucură de încrederea a 36% dintre respondenți, iar Parlamentul și Procuratura, câte 26 la sută.

La fel, față de partidele politice persistă o părere nefavorabilă - 71% pronunțându-se în acest fel, și doar 25% afirmă că au o părere favorabilă.

Și în Comisia Electorală Centrală, care este organul electoral al R. Moldova, se bucură de încrederea a doar 38%, alte 48% manifestându-și neîncrederea.


Pub