CEC a admis trei contestații depuse de concurenți electorali și a cerut reexaminarea înregistrării acestora

Cinci contestații au fost examinte astăzi de către membrii Comisiei Electorale Centrale. Patru contestații se referă la deciziile Consiliilor Electorale de Circumscripție Electorală de a invalida unele semnături colectate și neînregistrarea candidaților în cursa electorală.

Foto: UNIMEDIA

Contestații privind neînregistrarea în cursa electorală au depus Petru Bărbieru (PCRM), Valeri Culacli (independent), Tatiana Gamețchi (ACUM), Asea Doga (ȘOR).

În cazul lui Petru Bărbieru (PCRM), CECE a motivat neînregistrarea sa prin faptul că în 11 liste de subscripție datele semnatarilor au fost completate cu aceelai scris. Bărbieru a scris însă în contestație că, colectorul a completat datele ale semnatarilor care nu au fost în stare să scrie de sine stătător, dar semnăturile aparțin semnatarilor. CEC a admis contestația lui Petru Bărbieru și a solicitat CECE Rîșcani să reexamineze listele de subscripție, întrucât Regulamentul nu interzice ca colectorul să completeze datele semnatarilor în cazul în care aceștia nu sunt în stare să o facă.

Membrul CEC Vasile Gafton a spus însă că admite acest lucru în cazul a 5-6 semnături, dar nu în cazul a 11 liste de subcripție, cum s-a constat în cazul lui Bărbieru.

Un caz asemănător a fost depistat și în cazul contestatarei Asea Doga (partidul ȘOR). CECE din Stânga Nistrului a declarat nule 367 de semnături prezentate de aceasta. CEC a admis contestația depusă de Doga.

În cazul Tatianei Gamețchi (înaintă de către blocul ACUM) pe circumscripția nr.4 Rîșcani, nu au fost validate 306 semnături. Contestatara a scris că neînregistrarea sa este una „politică”, iar examinarea semnăturilor ar fi fost „superficială”.

CEC a admis și contestația Tatianei Gamețchi, pe motiv că CECE nu ar fi respectat procedura de semnalare a neregulilor în nota informativă. Raportorul Vasile Gafton a cerut Consiliului nr.4 să reexamina demersul de înregistrare a Tatianei Gamețchi.

Contestația lui Vasile Culacli va fi examinată la o altă ședință CEC.

O a cincea contestație se referă la ordinea în buletinul de vot a candidatului Haralampie Chirilov pe circumscripția Ungheni. CEC a respins contestația și a motivat prin faptul că, contestația a fost depusă prea târziu.


Pub