Papa Francisc a încheiat vizita istorică în Emiratele Arabe Unite cu o mare mesă în aer liber

Papa Francisc a încheiat marţi vizita sa istorică în Emiratele Arabe Unite cu o mare mesă în aer liber,într-o ţară care autorizează practicarea credinţei creştine, cu condiţia ca aceasta să aibă loc în biserici, scrie stirileprotv.ro.

Foto: AFP

Publicul, care a aşteptat răbdător venirea pontifului fluturând steguleţe în culorile Vaticanului, a izbucnit în urale la apariţia pe stadion a acestuia, în papamobil.

“Pope Francisco”, au scandat bucuroşi cei prezenţi, exultând când Papa s-a oprit să salute două fetiţe care se îndreptau spre el.

Mai devreme marţi, peste 2.000 de autobuze au transportat gratuit credincioşi din toată ţară spre Abu Dhabi, pentru mesa de pe stadionul Zayed Sports City - cel mai mare din ţară - programată pentru ora locală 10:30 (06.30 GMT).

Un organizator a anunţat prezenţa în interiorul şi în afara stadionului a circa 170.000 de persoane - o adunare publică fără precedent în Emiratele Arabe Unite - după ce anterior oficialii au precizat că au fost distribuite 135.000 de bilete pentru eveniment, la care au fost aşteptaţi catolici din circa 100 de ţări, alături de aproximativ 4.000 de musulmani.

Potrivit mass-media locale, această adunare este cea mai importantă organizată vreodată în această mică ţară din Golf, care găzduieşte aproximativ jumătate din cei 2 milioane de expaţi catolici care trăiesc în Peninsula Arabă, locul de naştere al Islamului (Arabia Saudită), notează Reuters.

Fidel dorinţei sale de a arăta apropierea Bisericii de periferiile planetei, Papa a venit în Emirate pentru a-i saluta pe lucrătorii imigranţi, marea majoritate filipinezi şi indieni.

Ca fiu al unor imigranţi italieni crescut într-o Argentină multiculturală, Jorge Bergoglio este încă foarte sensibil la dificultăţile întâmpinate de persoanele dezrădăcinate.

Pentru voi, cu siguranţă nu este uşor să trăiţi departe de casă şi să simţiţi, bineînţeles, pe lângă absenţa afecţiunii celor mai dragi oameni, incertitudinea viitorului”, a declarat Papa în timpul omiliei sale în limba italiană, tradusă în arabă. În mod excepţional, Papa a celebrat mesa în limba engleză.

“Sunteţi un cor care conţine o varietate de naţiuni, limbi şi rituri”, a subliniat pontiful, vorbind despre “polifonia veselă a credinţei” care clădeşte Biserica.

Emiratele au o populaţie compusă din peste 85% expaţi. Cetăţenii originari în ţările asiatice reprezintă aproximativ 65% din această populaţie, angajaţi în toate sectoarele, de la construcţii la servicii hoteliere.

Circa un milion de catolici locuiesc în Emirate, ţara cu cel mai mare număr de biserici catolice din regiune, în număr de opt.

Înainte de omilia de pe stadion, Papa a făcut o oprire în cursul dimineţii la Catedrala Sf. Iosif.

Sursa: AFP


Pub