Mold-street: O nouă licitaţie de miliarde învingătorul căreia este cunoscut

Cinci companii de transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice din Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2019-31 martie 2020. Licitaţia este una de formă fiindcă de regulă aceasta e câştigată de compania statului, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Anunţuri au publicat atât companiile statului Moldelectrica (transport), RED Nord (distribuţie) şi FEE Nord SA (furnizare), cât şi companiile grupului spaniol Gas Natural Fenosa (Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL şi Red Union Fenosa SRL.

În joc e un contract de peste trei miliarde de lei

Procedura a fost inițiată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, a ordinului Ministerului Economiei cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, precum și anticipând expirarea pe 31 martie 2019 a actualelor contracte de cumpărare a energiei electrice de la SA Energocom.

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziţionat se ridică la circa 3,4 miliarde kWh, iar în joc e un contract de peste trei miliarde de lei , scrie mold-street.com.

Gas Natural Fenosa, Moldelectrica etc anunţă că solicitările de oferte corespunzătoare, au fost expediate tuturor participanților pieței energiei electrice din Republica Moldova. La baza stă criteriul deținerii licențelor de producători și furnizori emise de ANRE, inclusiv participanților relevanți din Ucraina, susține Gas Natural Fenosa.

Câştigătorul este cunoscut

Chiar dacă Gas Natural Fenosa anunţă că a trimis solicitări de oferte la 21 de companii, competitorul principal este cunoscut - compania Energocom, deţinută de stat, care deja de mai mulţi ani este intermediarul la livrările de energie de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan şi companii din cadrul grupului DTEK din Ucraina.

În plus alţi producători care ar putea asigura necesarul Republicii Moldova în afară de aceştia nu sunt. Or din România nu se pot face importuri de curent electric în volume necesare, scrie mold-street.com.

De notat că anul trecut a fost doar o singură ofertă pentru furnizarea de energie, ca apoi intermediara statului să semneze contracte de achiziţie a energieie electrice de la Cuciurgan şi o subsidiară a DTEK şi apoi să o livreze companiilor de distribuţie şi furnizare din Moldova.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producţia locală, alte circa 20% se importă din Ucraina, iar 60% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.


Pub