Image-Description
Alexandru Slusari, despre reforma justiției: „Vom solicita confiscarea tuturor averilor ilicit dobândite”
Politic 5 februarie 2019, 13:30 | 1846

Odată cu preluarea guvernării, blocul ACUM va întreprinde mai multe măsuri în domeniul justiției, printre care instituirea unei comisii specială formată din experți de drept străini, inclusiv din societatea civilă, va verifica averile judecătorilor și procurorilor raportate la veniturile oficiale, afirmă vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, candidat al blocului ACUM pe circumscripția nr.28 Chișinău.

În cadrul unor dezbateri la IPN, printre prioritățile Blocului Electoral ACUM, Alexandru Slusari s-a referit la reformarea din temelie a justiției.

Potrivit lui Slusari, imediat după preluarea guvernării, blocul ACUM va întreprinde mai multe măsuri. Printre acestea este epurarea profundă a organelor de justiție, fiind adoptate Declarația privind constatarea faptului că justiția în Republica Moldova a fost capturată și Legea specială extraordinară privind evaluarea integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor. O comisie specială formată din experți de drept străini, inclusiv din societatea civilă va verifica averile judecătorilor și procurorilor raportate la veniturile oficiale.

„Inedit pentru Republica Moldova este faptul că rezultatele estimării vor fi obligatorii pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, pentru președintele Dodon. Comisia va dispune de dreptul adresării în instanțele judiciare cu solicitarea confiscării averilor nejustificate, care urmează a fi examinată în termenul maximal proxim”, a specificat Alexandru Slusari. El a mai menționat că respectiva Comisie va începe evaluarea de sus în jos, în așa fel încât mai întâi să fie evaluați procurorul general, președintele CSJ, judecătorii CC, membrii CSM.

Alexandru Slusari a menționat că reforma în justiție mai prevede reforma fundamentală a CSM, din acesta fiind excluși procurorul general, ministrul justiției și președintele CSJ, crearea cu sprijinul partenerilor externi a DNA și a Curții speciale anticorupție, în care vor activa inclusiv procurori și judecători din alte țări, reformarea CSJ și a Comisiei Naționale de Integritate.

Opinia ta contează. Comentează!