08:38:12 24.04.2024
Stiri

Încă o lovitură pentru Huawei: UE ar putea interzice echipamentele chinezilor pentru infrastructura 5G

Știri 05.02.2019 19:58 Vizualizări1194 Autor: Ziarul National
Încă o lovitură pentru Huawei: UE ar putea interzice echipamentele chinezilor pentru infrastructura 5G  Economica


Uniunea Europeană examinează în prezent diverse propuneri pentru interzicerea echipamentelor Huawei pentru infrastructura 5G pe teritoriul european. Acest lucru este raportat de cel puţin patru oficiali UE, ceea ce sporeşte presiunea internaţională asupra celui mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, potrivit Reuters.

În timp ce consultările executivului european se află încă în faza incipientă, acestea s-ar putea dovedi complicate pentru a fi puse în aplicare. Această mișcare, totuși, marchează o schimbare în poziția Uniunii Europene față de Huawei ca răspuns la preocupările din ce în ce mai mari generate de războiul comercial și politic dintre Statele Unite și China.

Excluderea marilor companii chineze precum Huawei din Europa ar fi o măsură în favoarea Statelor Unite, care se angajează din ce în ce mai mult să încerce să descurajeze cetățenii și companiile să cumpere echipamente sau produse Huawei. Experții americani în domeniul securității sunt mai preocupați pentru un motiv foarte simplu: echipamentul Huawei ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru scopuri de spionaj. Evident, potrivit Huawei, aceste afirmații sunt total nefondate.

Potrivit celor patru oficiali UE, Comisia Europeană ar putea lua în considerare modificarea unei legi privind securitatea informatică din 2016, care impune companiilor implicate în producția infrastructurilor critice să ia măsuri de securitate adecvate, împiedicând în mod eficient Huawei să le instaleze pe teritoriul european.

Prin modificarea definiției infrastructurilor critice pentru a include și așa-numitele rețele mobile mobile de generația a cincea, legea ar împiedica efectiv companiilor din UE să utilizeze un astfel de echipament furnizat de orice țară sau companie suspectată de folosirea echipamentului său pentru spionaj sau sabotaj.

Alte modificări ar putea fi, de asemenea, necesare sau făcute, cum ar fi schimbarea normelor privind achizițiile, au adăugat oficialii. Aceştia au subliniat că orice schimbări nu au fost doar legate de o singură companie și au fost determinate de preocupările generale privind securitatea națională referitoare la China.

Un purtător de cuvânt al companiei chineze a declarat că "Huawei va colabora cu instituțiile europene pentru dezvoltarea unui standard de securitate a informațiilor pentru Europa". Un pas în această direcţia a fost făcut. În luna martie, Huawei va deschide un nou centru pentru securitatea informatică la Bruxelles, măsură prin care chinezii doresc să sublinieze angajamentul față de Europa.

"Huawei are un trecut curat privind securitatea cibernetică", a spus purtătorul de cuvânt. Huawei a negat acuzațiile de spionaj și de sabotaj.

Guvernul chinez neagă orice intenție de a spiona Occidentul și a denunțat interzicerea furnizorilor chinezi de 5G în Statele Unite și Australia ca fiind neîntemeiată.

Poziția mai dură reflectă preocupările crescânde de securitate din Occident cu privire la Huawei. Unele țări occidentale, inclusiv SUA și Australia, au restrâns accesul Huawei la rețelele de telefonie mobilă de ultimă generație, iar Germania are în vedere să facă acelaşi lucru.

Companiile europene de telecomunicații se pregătesc pentru tehnologia 5G care promite că va conecta totul, de la vehicule la fabrici, la viteze mult mai mari. Dacă astfel de măsuri ar fi fost introduse de UE, aceasta ar putea reprezenta un obstacol pentru eforturile UE de a rămâne competitivă în piaţa 5G, deoarece ar putea duce la întârzieri și costuri suplimentare în construirea rețelelor.

Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telecomunicații din Europa, a declarat că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia introducerea 5G în Europa cu cel puțin doi ani, punând-o în urmă atât faţă de Statele Unite, cât și de China.

Gigantul german a propus, de asemenea, o serie de măsuri pentru a se asigura că producătorii chinezi ar putea participa la construirea rețelelor mobile de telefonie mobilă 5G, fără a periclita securitatea națională.

Modificarea legislației UE nu este simplă și un astfel de amendament ar trebui să obțină aprobarea din partea statelor membre UE. Chiar și cu această aprobare, ar putea dura un an sau mai mulți înainte ca o modificare a legii să fie făcută.

Sursa: economica.net


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md