Studiu Transparency International: Moldova a urcat în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

Anticoruptie.md
31/01/2019

Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2018 prezentat de Transparency International. Astfel, țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 33 de puncte, fiind pe locul 117 din 180 de state spre deosebire de 2017, când se clasa pe locul 122. Pentru comparaţie, în 2018, Georgia se afla pe locul 41, România – 61, Ucraina – 120, iar Rusia – pe locul 138.

Potrivit Transparency Moldova, IPC reflectă preponderent percepţia corupţiei uzuale, de rutină. Sumele plăţilor informale uzuale achitate anual de populaţie reprezentanţilor instituţiilor statului sunt derizorii comparativ cu mijloacele sustrase din sistemul bancar în urma jafului miliardului. 

„În 2018 investigarea furtului miliardului a fost tergiversată, fiind zădărnicită aplicarea strategiilor de recuperare sugerate de Kroll şi Steptoe&Johnson. Nu au fost traşi la răspundere beneficiarii finali ai furtului miliardului. Nu au fost înregistrate progrese în recuperarea mijloacelor sustrase. În schimb, în iulie 2018, a fost adoptată pe furiş legea „amnistiei capitalului”, care permite legalizarea mijloacelor de provenienţă frauduloasă. În ianuarie 2017, Centrului Național Anticorupție a apreciat conceptul liberalizării capitalului drept unul echivalent cu cel de spălare a banilor de provenienţă infracţională. În 2018, când acest concept a fost pus în aplicare, Centrul nu a întreprins măsurile de rigoare”, se menționează într-un comunicat al Transparency International Moldova.

Reprezentanții organizației internaționale în Moldova subliniază că în 2018 au fost modificate prevederile despre oferirea cetăţeniei statului moldovenesc contra investiţii, care au permis transmiterea atribuţiilor de examinare a dosarelor candidaţilor la cetăţenie unei companii private şi muşamalizarea informaţiilor despre beneficiari, sursele de provenienţă a bunăstării acestora, sporind riscurile de spălare a banilor la nivel internaţional.

Deşi a fost adoptată în lectură finală o nouă lege cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care urma să transpună recomandările MONEYVAL, mai puţin de jumătate din recomandări au fost implementate, altele doar parțial.

Anticoruptie.md
31/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii