‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum se aleg corect hibrizii de porumb?

Cum se aleg corect hibrizii de porumb?

‹ adv ›
‹ adv ›

Porumbul rămâne cea mai importantă cultură pentru producătorii agricoli din multe țări, inclusiv și din Republica Moldova. Înainte de a alege semințele pentru sezonul de însămânțare 2019, ar trebui luați în calcul și comparați mai mulți factori, deoarece de multe ori prețul este departe de a fi cel mai important factor ce determină alegerea hibridului.

Mark Licht, specialist în producția de culturi agricole la Universitatea din Iowa, a scris un articol special privind gestionarea integrată a culturilor. În opinia sa, la alegerea semințelor hibride, este necesar să se țină cont de acei factori care, la prima vedere, nu sunt importanți, cum ar fi rotația culturilor și tehnologia aplicată. Potrivit lui Licht, semănarea hibrizilor cu aceleași caracteristici de toleranță la insecte și erbicide timp de mai mulți ani crește riscul dezvoltării rezistenței.

Când se analizează calitatea semințelor, se pune accentul pe productivitate sau pe diversitatea genetică. Productivitatea este cel mai important factor care este luat în considerare la alegerea hibrizilor. Și aceasta înseamnă că gama de hibrizi trebuie schimbată în fiecare an. Noii hibrizi au, de obicei, un potențial productiv mai mare decât cei care sunt pe piață de câțiva ani.

Analizarea productivității în dependență de regiune. Rezistența la boli, dăunători

O altă recomandare importantă este randamentul ridicat al hibridului în diferite regiuni de la an la an. Trebuie consultate rezultatele testării inițiale, periodice, precum și cele efectuate de companii și comercianți.

Suprafețele pe care cresc hibrizii transgenici sunt în creștere în multe țări. În același timp, la noi în țară cultivarea culturilor transgenice este interzisă. Dar și hibrizii crescuți fără aplicarea ingineriei genetice sunt capabili să asigure un randament ridicat dacă este respectă tehnologia de creștere și combătute la timp bolile, buruienile și dăunătorii.

Determinarea gradului de rezistență la boli ar trebui să fie un alt aspect important. Alegeți hibrizi care au toleranță imunologică sau rezistență la bolile tipice regiunii. Trebuie luate în calcul datele despre bolile cele mai des întâlnite în regiune pentru a minimiza riscul de infecție cu agenți patogeni mai periculoși.

‹ adv ›

Uscarea boabelor

Uscarea boabelor este un factor important, în special, pentru agricultorii care au uscătorii. Semințele hibride au caracteristici diferite de maturitate și, în consecință, potențialul de uscare a boabelor diferit. Hibrizii mai timpurii au un potențial mai mare de uscare pe teren, în timp ce hibrizii tardivi au potențial mai mic și o productivitate scăzută când sunt expuși la temperaturi scăzute. Astfel, aceste caracteristici trebuie luate în considerare la alegerea hibridului. Utilizați ca indicatori gradul de maturitate și caracteristicile de uscare a fiecărui hibrid în parte.

Rezistența la frângerea tulpinilor

Se știe că rezistența tulpinii asigură un randament bun al porumbului. Deși, hibrizii de porumb sunt adesea caracterizați de rezistența înaltă a tulpinilor, condițiile climaterice în timpul sezonului pot avea un impact negativ asupra acesteia. Pentru a testa hibrizii în acest sens, trebuie organizate mici loturi experimentale.

Răsărirea uniformă a plantelor

Germinația apărută la începutul sezonului este un bun indicator al randamentului culturilor. Hibrizii ce se dezvoltă bine și răsar uniform la începutul sezonului se pot proteja mai eficient de condițiile meteorologice imprevizibile, în special cele din aprilie și mai.

‹ adv ›

Piața semințelor de porumb în Republica Moldova este destul de dezvoltată, producătorii din țară având la dispoziție diverși hibrizi ce prezintă productivitate înaltă și toleranță față de principalele boli. Astfel, fermierii au posibilitatea de a alege cei mai buni hibrizi aclimatizați ce oferă recolte înalte în condițiile Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii