image
Sursa foto: Jurnal.md

Misiunea ENEMO în RM condamnă atacurile împotriva concurenților electorali: „Făptașii să fie aduși în fața justiției”

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) condamnă atacurile împotriva unor concurenți electorali pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova și cere autorităților de la Chișinău să acționeze rapid, iar făptașii să fie aduși în fața justiției.

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor a ENEMO și-a prezentat astăzi concluziile pentru începutul campaniei electorale pentru scrutinul din 24 februarie.

Hărţuiri şi atacuri fizice asupra concurenţilor electorali, presiuni asupra observatorilor Promo-LEX, monopolul din mass-media şi trasarea circumscripţiilor după bunul plac al unui partid. Sunt câteva dintre abaterile constatate de misiunea ENEMO.

Raportul se referă la perioada de la începtul perioadei electorale până la 31 ianuarie. Potrivit experților, activitatea Consiliilor Electorale de Circumscriptie a fost considerata una prea strictă de o parte din candidați, rezultând într- un numar relativ înalt al semnăturilor invalidate, chiar și pentru greșeli tehnice minore.

Referinfu-se atacurile asupra unor candidați, experții străini au îndemnat autoritățile de la Chișinău să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri și să acționeze rapid pentru a investiga și a aduce eventualii făptași în fața justiției, astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfășura o campanie liberă.

„ENEMO folosește această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile interesate electorale și non- electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”, a declarat șeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla.

Observatorii internaţionali s-au referit şi la presiunile exercitate asupra misiunii Promo-LEX.

„ENEMO a observat cu îngrijorare că a fost pus la îndoială dreptul observatorilor de a emite rapoarte înaintea zilei alegerilor şi de aliniere a acestei practici la standardele internaţionale de observare a alaegerilor. ENEMO este ferm convinsă că orice observare profesionistă şi imparţială a alegerilor nu poate contribui decât la consolidiarea legitimităţii şi la îmbunătăţirea oricărui proces electoral”, au comentat aceștia.

Seful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic, a mai explicat că un număr de interlocutori ai Misiunii de Observare a Alegerilor și-au exprimat îngrijorarea că unele modificări introduse recent în cadrul legal ar putea cauza dificultăți concurenților și alegătorilor de a înțelege în mod corespunzător procedurile noi și, mai important, consecințele sistemului nou introdus.

Următorul raport va fi axat, în principal, pe Campania electorală, listele alegătorilor, pregătirile pentru Ziua Alegerilor, eventuale plângeri și contestații, la fel ca și alte aspecte”, a spus Nenezic.

ENEMO a detașat o Misiune Internațională de Observare a Alegerilor pentru a observa scrutinul din 24 februarie.

Misiunea este alcătuită din Echipa de bază formată din opt experți internaționali, cu sediul la Chișinău, și zece observatori pe termen lung, separați în cinci echipe multinaționale, formate din 2 persoane, pe întreg teritoriul țării.

Misiunea de Observare a Alegerilor din cadrul ENEMO în Moldova pentru Alegerile Parlamentare din 2019 este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos; Suedia; Fundația Națională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Național Democratic; și Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: