Mold-Street. Milioanele de la Piața Centrală: 59 de milioane lei, „investiţi” într-o bancă

În anii 2005-2017 întreprinderea municipală Piaţa Centrală din Chişinău a fost scutită de către autorităţile municipale de plata unor dividende în valoare de circa 64 milioane lei. La finele anului trecut, administraţia întreprinderii anunţa că este în căutare de bani pentru ample lucrări de modernizare a pieţei şi a spaţiilor comerciale, pe care ar urma să le înceapă în anul 2019, adică înainte de alegerile locale, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Un audit efectuat de Curtea de Conturi asupra raportului financiar al municipiului Chișinău pe anul 2017 arată că întreprinderea a avut şi are sume foarte mari de bani, pe care nu îi foloseşte însă la reconstrucția și modernizarea Pieței Centrale, ci în alte scopuri.

O sumă de circa 59 de milioane lei, acumulată din dividendele neachitate în bugetul municipal au fost folosiţi sub formă de „investiții financiare în părți neafiliate”, constată Curtea de Conturi. Astfel, banii au fost puşi pe un cont bancar, în loc să fie investiţi în reconstrucția și modernizarea pieței. Curtea de Conturi nu dezvăluie banca pe conturile căreia se aflau aceşti bani un an în urmă.

Potrivit mold-street.com, la finele lunii noiembrie 2018, directorul interimar al Întreprinderii Municipale Piața Centrală, Octavian Bivol, a prezentat la şedinţa Primăriei un plan de dezvoltare pentru următorii ani. Conform acestuia, urmează a fi amenajate parcări cu plată, zone speciale pentru automobilele cu mărfuri și instalate baterii solare.


Pub